Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Z malého chlapečka, který se na vás usmívá z náruče své babičky, vyrostl umělec, který má na svém kontě úspěchy nejen u nás, ale také v zahraničí. Nahrál bezpočet singlů, vydal desítky alb a od 60. let se drží na špičce naší popové hudby. Poznali jste?

Karel Gott (†80) se narodil 14. července 1939 v Plzni. Po neúspěšném pokusu o přijetí na UMPRUM se vyučil elektromontérem, a protože v sobě kromě malířského talentu objevil i ten pěvecký, souběžně s prací v ČKD se věnoval zpěvu. Od 50. let příležitostně vystupoval a účastnil se různých soutěží, v roce 1958 získal první místo v soutěži amatérských zpěváků, od roku 1960 zpívá profesionálně. Zásadním zlomem pro jeho kariéru byla spolupráce s orchestrem Karla Krautgartnera a posléze angažmá v divadle Semafor.

V podstatě od 60. let do dnešních dnů se drží na špičce popové hudby, což dokazuje množství ocenění, která získal, především 37 Zlatých, respektive Českých slavíků, které s několika přestávkami sbírá od roku 1963. Dodnes vystupuje v Čechách i v zahraničí, včetně například Spojených arabských emirátů, Číny nebo New Yorku. Za své zásluhy se honosí tituly zasloužilý umělec a národní umělec, z rukou prezidenta si převzal Medaili za zásluhy.

Jeho asi nejslavnějším hitem je píseň Lady Carneval, která doslova zlidověla, a jen málokdo si při jejím poslechu nepobrukuje slova „Páni a paní, vím, jak se ruší žal...“ Mezi jeho další pecky patří například Když muž se ženou snídá, Trezor, Oči má sněhem zaváté a mnoho dalších.

Karel Gott má čtyři dcery. Z předchozích vztahů osmatřicetiletou Dominiku a pětadvacetiletou Lucii, s manželkou Ivanou šestiletou Charlotte Ellu a čtyřletou Nelly Sofii. S rodinou žije v Praze.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám