Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Romantickou představu o indiánech prohánějících se na koních prériemi jsme my, Evropané, získali především díky německému spisovateli Karlu Mayovi. V USA ale postavu Vinnetoua (až na malé výjimky) neznají a většina původních obyvatel by nad příběhy o jeho sbratření s Old Shatterhandem kroutila nevěřícně hlavou.

O mimořádnou popularitu obou hrdinů se postaraly také filmové mayovky z 60. let minulého století. Západoněmečtí filmaři obsadili do titulní role indiánského náčelníka Francouze Pierra Brice (†86) a další rudé tváře ztvárnili herci a komparzisté z tehdejší Jugoslávie, protože filmy se točily na jejím území.

Jediným Američanem byl představitel Old Shatterhanda Lex Barker (†54). I přes tyto „nesrovnalosti“ kina praskala ve švech a bledé tváře ve střední Evropě šílely nadšením.

Vinnetou nesměl do NDR

S jedinou výjimkou – západoněmecké mayovky se nepromítaly v tehdejším východním Německu. A tak na ně obyvatelé NDR jezdili k nám. To tamním soudruhům pochopitelně vadilo. Proto jejich státní filmové studio DEFA začalo také točit příběhy z Divokého západu.

Prvním filmem východoněmecké „indiánské“ série byli Synové Velké medvědice (1966) podle stejnojmenného románu Liselote Weiskopfové-Henrichové (pseudonym spisovatelky Elisabeth Charlotte Henrich). Studio DEFA do něj angažovalo českého režiséra Josefa Macha (†78). Ve filmu se objevili i čeští a slovenští herci – například bělošského dobrodruha přezdívaného Red Sox, který zákeřně zabije starého opilého indiána Mattotaupu, hrál Jiří Vršťala (†78).

Čech se proslavil v Berlíně

Tento herec byl u nás populární především na přelomu 50. a 60. let, kdy s filmovým režisérem Jindřichem Polákem (†78) vytvořil mimořádně oblíbenou postavičku Klauna Ferdinanda. Její věhlas pronikl také do východního Německa, kde o herce projevili takový zájem, že mu dokonce nabídli angažmá ve slavné berlínské revue Friedrichstadt-Palast. Vršťala nakonec trvale přesídlil do Berlína a v roce 1965 se stal členem filmového studia DEFA.

O rok později se oženil se známou východoněmeckou herečkou Angelicou Domröse (82). Manželství jim vydrželo do roku 1975. Vršťala se občas objevil i v českých filmech, kde byl nejčastěji využíván jako představitel Němců. Zemřel v Berlíně v roce 1999.

Indián z Jugoslávie

Ale zpět k Synům Velké medvědice. Studio DEFA obsadilo do hlavní role náčelníka Dakotů To-kei-ihta Gojka Mitiće (82). Někdejší student tělovýchovy a příležitostný filmový kaskadér pocházel také z tehdejší Jugoslávie, a dokonce hrál i v západoněmeckých mayovkách – dostával role svalnatějších, ale méně důležitých indiánských bojovníků.

Ovšem v NDR se z něj rázem stala velká hvězda. Za zmínku stojí, že Mitić jako bývalý kaskadér točil všechny náročné scény sám, a to včetně těch opravdu nebezpečných. Během pauz herec poslouchal vyprávění režiséra Macha o českých dějinách a o Praze. Filmovalo se v Subci na jugoslávském pobřeží. Některé scény se točily také na Slovensku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám