Hlavní obsah
Článek

Dosud byla švédská internátní škola Lundsberg vyhlášenou vzdělávací institucí, jíž jméno dělala sama skutečnost, že ji absolvoval také švédský princ Carl Philip. Jenže poslední týdny se o ní mluví jako o instituci, v níž studenti praktikovali zvěrstva popsaná v románu Pán much. Mladíci se tam totiž brutálně šikanovali, někteří jedinci museli jíst hnůj a jiní zase orálně uspokojovat vyvolené.

Odporné praktiky odhalil investigativní pořad Uppdrag Granskning švédské televize SVT. Několik studentů ve vysílání vypovídalo o letech mučení a násilí. Jedna z obětí Jan-Åke v pořadu vyprávěl, jak mu rozkopali zadek tak, že mu praskl konečník a on trpí trvale inkontinencí. Vyjma toho také mladík přišel částečně o sluch, protože mu u ucha stříleli ze zbraní.

„Nikdy jsem neplakal tak moc, jako na Lundsbergu,“ uvedl Jan-Åke v pořadu veřejnoprávní televize SVT.

Policie začala školu ve venkovském Värmlandu vyšetřovat už loni v listopadu. Jeden z chlapců tam utrpěl vážné popáleniny bradavek ve chvíli, kdy mu měli s vyučováním pomáhat starší spolužáci. Případ se snažil řešit bezvýsledně zástupce ředitele Stefan Kristoffersen, jemuž chlapci v anonymech také sdělili, že byli nuceni jíst hnůj či orálně uspokojovat spolužáky.

„Vzdělávání mezi spolužáky je trochu jako z Pána prstenů. Když se zhasne, tyto tendence se aktivují na studentských internátech,“ potvrdil v televizi Kristoffersen, jenž pro nečinnost pedagogického sboru ze své funkce rezignoval a ze školy odešel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám