Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve věku 87 let zemřela britská divadelní a filmová herečka Glenda Jackson. Dvojnásobná držitelka Oscara za nejlepší herecký výkon ve snímcích Zamilované ženy (1970) a Na úrovni (1973), která se zároveň dvacet let úspěšně angažovala v politice, skonala podle prohlášení jejího agenta po ‚krátké nemoci‘. K úmrtí došlo v jejím domě v Blackheat na jihovýchodě Londýna.

Uznávaná herečka, která má na svém kontě bezmála padesátku filmů a kromě dvou Oscarů získala řadu dalších ocenění jako Emmy, Tony či BAFTA, na sebe výrazněji upozornila snímkem Ten sportovní život z roku 1963.

V Zamilovaných ženách ovšem popudila spousty prudérních filmových diváků nahotou v erotických scénách s Oliverem Reedem. Americká Akademie filmových umění a věd ji ovšem ocenila prvním Oscarem. Své taneční vlohy pak předvedla například v pořadu The Morecambe & Wise Show.

V roce 1992 se vzdala herecké kariéry, kterou vyměnila za tu politickou. Byla součástí dolní komory Parlamentu Spojeného království. Roku 2015 se ovšem triumfálně vrátila na televizní obrazovky a o čtyři roky později ztvárnila v inscenaci Elizabeth Is Missing starší ženu trpící ranými stadii demence.

Související témata:
Glenda Jackson

Reklama

Další články

Načítám