Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Rybitví, Karviná, Kladno, Jó, já jsem srab, To mě láká, Jedem do Afriky – to jsou některé z mnoha hitů legendární kapely Yo Yo Band. V roce 1975 ji založili bratři Richard (77) a Vladimír (†55) Tesaříkovi spolu s Ondřejem Hejmou a Juliem Novotným-Kuzmou. Skupina se proslavila díky temperamentní hudbě, chytlavým textům a nezaměnitelnému zvuku.

Během dlouhé doby jejího působení se v ní vystřídalo mnoho muzikantů, z původní sestavy zůstali pouze bratři Tesaříkové. Dobu své největší slávy zažila v 90. letech. Mladší z bratrů Vladimír, který měl na starosti zpěv a klávesy, si jí bohužel dlouho neužil.

S bratrem měli jeden druhého

Otcem obou bratrů byl generálmajor Richard Tesařík (†51), který se za druhé světové války účastnil několika velkých bitev, v nichž prokázal své vynikající vojenské schopnosti a hrdinství. K synům si prý ale bližší vztah nevytvořil, a proto Vladimír vzhlížel především k bratru Richardovi, který byl o necelé dva roky starší.

Sourozenecká souhra a vzájemná podpora je provázela i v dospělosti a byla sympatická i fanouškům a posluchačům Yo Yo Bandu.

Vladimír byl nadějný atlet

Vladimír byl velmi nadějným sportovcem. Už v 16 letech se v rámci domácího mistrovství umístil na první příčce ve skoku do výšky. V této disciplíně se také kvalifikoval na letní olympiádu v Mexiku v roce 1968, kam ale nakonec neodjel. Před tím, než se naplno začal věnovat muzice, se živil stavěním kulis v divadle. Kromě hudby a atletiky ho zajímalo i léčitelství.

Odkud jsou nejlepší holky?

Skupina Yo Yo Band byla původně vokálním kvartetem, které se zaměřovalo hlavně na černošský spirituál a gospel. Později do jejího repertoáru přibyl mix reggae, soulu a latiny. Jednou z nejpopulárnějších písní se stala píseň Rybitví, která byla v soutěži Grammy vyhlášena i Skladbou roku 1993.

Text napsal Richard na svižnou melodii, kterou složil Vladimír. Píseň proslavila nejen stejnojmennou obec ve východních Čechách, ale představila posluchačům i řadu dalších míst původu „nejlepších holek“: Holostřevy, Vlachovo Březí, Kozolupy, Pičín, Kozomín, Řitku, Černý Vůl, Solopysky a Dejvice. Všechny tyto obce existují, pouze Nedvězí Mejto si Richard Tesařík vymyslel.

Nikdo netušil, že jde o fatální úraz

Bratři se společně také objevili v několika muzikálech, například Hamlet nebo Galileo. Vystoupení v Galileovi měli odehrát i 31. května 2003 večer. Ten den odpoledne se jel Vladimír projet na kole do Stromovky, a když se vracel z vyjížďky, nešťastně spadl a zranil se. Stačil ještě zavolat manželce a telefonoval i s bratrem. Tomu, že pád nepřežije, nevěřil v tu chvíli nikdo.

Všichni se domnívali, že bude mít zlomenou jen klíční kost a brzy se zotaví. Jenže už v sanitce upadl do kómatu. Devět dní byl pak v umělém spánku, v jehož průběhu byl dvakrát resuscitován. Potřetí však již pokus o oživení nevyšel. Vladimír Tesařík se odebral do muzikantského nebe právě před 20 lety – 9. června 2003.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám