Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Tenkrát se tomu ještě neříkalo casting a neživili se tím specialisté, kteří mají prostor v titulcích hned vedle scenáristů, kameramanů a režisérů. Jeden z nich - Karel Kachyňa (†79) - prostě poslal svou pomocnou režisérku do základní školy, aby mu tam našla kluka pro titulní roli do chystaného filmu Už zase skáču přes kaluže. Přivedla mu ho. Bylo mu 12, chodil do šesté třídy a ještě nikdo netušil, jakou se stane hvězdou, než předčasně zemře. Jmenoval se Vladimír Dlouhý (10. 6. 1958 - 20. 6. 2010) a letos by oslavil 65. narozeniny.

Vladimír ale bral natáčení dlouho jen jako zábavu. Zbohatnout se ostatně tehdy hraním nedalo, ani když člověk nebyl hvězda začínající, nýbrž osvědčená. Honoráře určovaly sazebníky takzvaného „denního nasazení“, podle nichž směl i národní umělec dostat za natáčecí den jen něco přes 300 korun.

Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Nevzali ho ale na průmyslovku, tak se začal učit zedníkem. Coby „dělnický kádr“ by pak měl pro další studium lepší odrazový můstek. Jenže svět filmu mu plány překazil.

Odmítl napsat elaborát

Mohl za to konkrétně režisér Petr Schulhoff (†63), který ho doslova dotlačil na Státní konzervatoř v Praze. Tu mladík, bez kterého se nakonec muselo tehdejší stavebnictví definitivně obejít, absolvoval v roce 1980. Traduje se ovšem, že odmítl napsat závěrečnou práci, jak říkal „elaborát“. Za konec studia považoval absolventské představení. Pak zahájil profesionální hereckou dráhu. Mimochodem – denní nasazení konzervatoristy se blížilo dvěma stovkám.

Hrál v pražském Divadle Na zábradlí, divadle Rokoko a v Divadle na Vinohradech. Vytvořil řadu rolí v televizních seriálech (Arabela, Sanitka, Dobrodružství kriminalistiky, O ztracené lásce), pohádkách (S čerty nejsou žerty) i dramatech. Diváci si jej pamatují z komedie Báječná léta pod psa, filmů Knoflíkáři nebo Jedna ruka netleská. Věnoval se také dabingu, svůj hlas propůjčoval například Tomu Hanksovi (66).

Šanci dostal i bratr Michal: Jako batole

Ale vraťme se ještě na chvíli do počátků Vladimírovy kariéry, k natáčení filmu Už zase skáču přes kaluže. Díky němu zahájil svou hereckou dráhu i Vladimírův mladší bratr Michal (54). Titulní postava Adam totiž vystupuje před kamerou nejdřív jako batole. I tahle část role zůstala nakonec „v rodině“.

Scénář vznikl podle autobiografického románu australského spisovatele Alana Marshalla. Pod scénářem je podepsán Ota Hofman (†61), skutečným autorem byl ale Jan Procházka (†42), spoluautor dalších Kachyňových filmů (Kočár do Vídně, Páni kluci). Psal se ovšem rok 1970, začínalo období normalizace a Procházka se dostal na seznam zakázaných autorů. Hofman Procházkovu práci kolegiálně legalizoval podobně, jako se později skryl zakázaný Milan Uhde (86) za jméno Zdeňka Pospíšila (†49) na titulcích Balady pro banditu.

Děj se sice odehrává na Moravě, režisér ale využil malebnosti krajiny na Písecku a také návsi ve „skanzenové“ vesnici Holašovice na Českobudějovicku, jež se mnohem později stala památkou UNESCO. Život rodiny filmového Adama, kterého ztvárnil Vladimír Dlouhý, se odehrával v chalupě pronajaté od manželů Votavových. Ti krátce po natáčení zemřeli a režisér Kachyňa stavení koupil. Tak se mu v jižních Čechách líbilo.

Na spolupráci s filmovým synem ráda vzpomíná i jeho „maminka“ Zdena Hadrbolcová (85). „Bylo to citlivé, nadané dítě. Pamatuji, že při obědech si dával vždy něco s omáčkou. To měl rád,“ vzpomíná herečka, která má zásluhu i na tom, že jejího manžela a nejdřív Michalova, pak Vladimírova otce si zahrál Karel Hlušička (†92). „Roli původně dostal herec z Uherského Hradiště, úžasný typ, ale neuměl jezdit na koni, bál se. Režisérovi jsem poradila, ať se koukne na Hlušičku. Věděla jsem, že je koňák,“ vyprávěla Hadrbolcová pro Denik.cz.

Vladimír byl asi také rozený koňák. Místní obyvatelé, kteří natáčení sledovali, vzpomínají, že vypadal, jako když ke koni přirostl. Nikdo z nich neviděl, že by spadl nebo že by mu museli pomáhat nasednout nebo slézt.

Synové září v seriálu Ulice

Z manželství s první ženou Gabrielou měl Vladimír Dlouhý dceru Danielu. Ta se věnuje vědecké dráze. Nedlouho před svou smrtí se oženil s herečkou Petrou Jungmanovou (51), se kterou měl dvojčata, Jiřího a Jana (16). Ti kráčejí ve stopách rodičů. Aktuálně je mohou vídat diváci seriálu Ulice na TV Nova jako bratry Matěje a Marka Dvořákovy.

Jejich otec zemřel 20. června 2010 ve věku 52 let na zhoubný nádor, ještě před premiérou svého posledního filmu Kajínek. Za něj v roce 2011 získal in memoriam cenu Český lev za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám