Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Všechny fanynky hollywoodského fešáka George Clooneyho (62) se mají 2. června na co těšit. Televize Seznam odvysílá ve 20.15 hodin komedii Tvrdé palice (2008), ve které si tento sympaťák zahrál hlavní roli. A nejen to – slavný herec snímek také režíroval a hlavní ženskou úlohu svěřil populární Renée Zellweger (55), kterou do hvězdných výšin vystřelila postava mile ztřeštěné baculky Bridget Jones. A dvě velké hollywoodské hvězdy v pohodové retro komedii jsou zárukou diváckého úspěchu.

Romantický příběh ze sportovního prostředí se odehrává v roce 1925 v USA. Clooney v něm ztvárnil Dodge Connollyho – majitele krachujícího fotbalového týmu Duluth Bulldogs. Jeho hráčům schází disciplína a spíš, než v umění na hřišti vynikají v hospodských pitkách. Po ztrátě hlavního sponzora je konec týmu téměř nevyhnutelný. Právě tehdy se ale Dodgeovi podaří zlanařit bývalou hvězdu univerzitního fotbalového týmu, válečného hrdinu a miláčka Ameriky Cartera Rutherforda (John Krasinski).

Ten samozřejmě okouzlí všechny dámy včetně novinářky Lexie (R. Zellweger), která na něj chtěla původně vyšťourat nějakou špínu a odhalit pravdu o jeho nezasloužené pověsti hrdiny. Dodge tak bude muset nakonec bojovat o Lexiino srdce i o to, aby udržel své hochy pohromadě. Zjistí ale, že láska a fotbal mají podobný scénář, a proto si jeden skvělý manévr schová na poslední čtvrtinu. A jak to dopadne s jeho Buldoky? Udrží se vůbec v lize?

Co neprošlo u fotbalové ligy

Snímek Tvrdé palice (v originále Leatherheads) je inspirovaný příběhem skutečného amerického fotbalového týmu z 20. let minulého století, který si říkal Duluth Eskimos. George Clooney v jednom rozhovoru prozradil, že svůj filmový tým chtěl původně pojmenovat stejným jménem. Národní fotbalová liga mu to ale nedovolila, protože hráči v jeho snímku popíjejí alkohol. Také postava, kterou ztvárnil Clooney, měla svůj reálný základ ve skutečném hráči amerického fotbalu Johnym „Blood“ McNaillym.

V sympatické retro komedii se Clooneymu podařilo dokonale zachytit dobovou atmosféru, které dodává šmrnc a esprit i výborný jazzový podkres. Mimochodem, o natočení filmu se uvažovalo už v roce 1993. Režírovat ho měl původně Steven Soderbergh.

Proč zrovna Maysville?

Premiéra se konala 24. března 2008 ve městě Maysville ve státě Kentucky, kde se narodil Clooneyho otec Nick. Právě proto má herec k tomuto místu vřelý vztah a rád se sem vrací. Mimochodem, v Maysville měl v roce 1953 premiéru i muzikál The Stars Are Singing, ve kterém hrála hlavní roli jeho teta Rosemary Clooney.

I z Krasinského je dnes hvězda

Kritika později tvrdila, že romantické scény mezi Clooneym se Zellweger působily uvěřitelně, zatímco mezi herečkou a mladším Krasinskim to prý tolik nejiskřilo.

John Krasinski změnil kvůli natáčení Tvrdých palic účes. Nový sestřih byl zapracován i do seriálu Kancl, ve kterém tehdy hrál. Sympatického herce máme dnes spojeného především se sci-fi snímkem Tiché místo (2018), ke kterému napsal scénář, zrežíroval ho a zahrál si v něm se svou manželkou Emily Blunt. Film se stal trhákem a vydělal přes 325 milionů dolarů. O dva roky později natočil Krasinski úspěšné pokračování Tiché místo: Část II.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám