Hlavní obsah
Článek

„Jsem štíhlejší, než jsem kdy byla, což souvisí i s tím, že když jsem měla první kostýmní zkoušku, byla jsem skutečně enormně štíhlá. A já jsem se rozhodla, že si to musím udržet,“ svěřila Super.cz herečka, která získává na postavu Ireny ve Zlaté labuti čím dál větší ohlasy.

„Kdybych za dva měsíce přišla na natáčení a navrch měla byť jen půl kilo, tak do těchto střihů na tělo bych se prostě nevešla. Pak máte problém kostým zapnout,“ vysvětluje, jak musí přistupovat k linii, aby jí dobové šaty seděly.

Žádné zásadní kroky ke štíhlé figuře ale nepodniká. „Jen se omezuji v klasických prasárnách jako jsou smažená jídla a tak. Mám hrozně ráda sladké a dopřávám si. Takže si ho dávám třeba dopoledne a odpoledne se úplně nenacpávám. Jím střídmě, vynechávám uzeniny, minimálně konzumuji maso. Nejsem typ, který by vydržel nějakou drastickou dietu.“

Nemá strach při nošení originálních kousků, ve kterých vystupují herečky i komparzisti v 80 až 85 procentech případů, že dojde k poškození oděvu? Vždyť mnohdy hraje v šatech z 30. let, ozdobených velice cennými šperky...

„Samozřejmě cítíte k oblečení přirozený respekt. Jsou pravidla, že se v těch kostýmech nejí, když ano, tak máme na sobě takovou legrační pelerínku. Jste v dobových šatech jen tu nejnutnější dobu. V ateliérech neděláme vylomeniny, nepřesazujeme květiny, možností, jak oblečení poškodit, moc není,“ řekla Super.cz Ryška.

Maminka Toníka, kterému v červenci budou tři roky, dojíždí do Prahy z rodného Rožnova pod Radhoštěm. Protože natáčení seriálu je nepravidelné a časově poměrně náročné, zajímalo nás, kdo se o malého v tu dobu stará. „Všichni ostatní, rodina.“ Možná jí nějaké starosti ubydou, až syn nastoupí v září do školky.

Vraťme se ještě k tolik opěvované módě, o které se kostýmní výtvarnice Zlaté labutě Michaela Horáčková Hořejší dověděla, že vnáší do našich životů krásu. Některé šaty ušili podle originálů, některé navrhla sama. Nejinak tomu bylo i v případě dobové První republiky.

Sem tam se saka nebo halenky dají zakoupit v běžných prodejnách, v řetězcích. „Což mě překvapilo. Míša má neobyčejný dar, dokáže oblečení úžasně zkomponovat a nakombinovat,“ uznává výtvarnici herečka. A jak je to s těmi originálními kusy?

„Zpočátku jsem nakupovala hlavně v Čechách a v bližším okolí, ale později jsem se zaměřila i na Spojené státy, kde se dá získat nejvíc věcí z období mezi světovými válkami,“ řekla Super.cz Horáčková (43), která má pověstnou sbírku originálního oblečení i doplňků.

„Evropský kontinent zasáhly obě světové války drtivým způsobem, takže tady toho bohužel tolik nezůstalo. Americké originální modely při natáčení dobře fungují i proto, že obě světové války neměly v Americe tak negativní dopad na výživu obyvatelstva. Šaty tedy dobře odpovídají našim dnešním postavám.“

Výtvarnici, která navrhuje kostýmy pro filmy, seriály i divadlo, jsme požádali, aby okomentovala oblečení, co má Kristýna Ryška coby Irena Mašková ze Zlaté labutě na sobě. Chtěli jsme vědět, kdy jde o originální autentické kusy a kdy o šaty ušité na míru.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám