Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jiří Štěpnička (65), který nedávno oslavil pětašedesátiny a v posledních letech zažil úspěch například v seriálu Vyprávěj, se rozvyprávěl o svém pohnutém dětství a promluvil o svém traumatickém zážitku, když jako malý kluk společně s maminkou Jiřinou Štěpničkovou utíkal ilegálně přes hranice.

„Každou chvíli jsme se běželi někam schovat, protože buď někdo šel, nebo jel na kole. Ten náš převodce byl jedním z vysokých důstojníků StB, což jsme se dozvěděli až mnohem později. Vedl nás dopředu, vždy se porozhlédl, mávnul, a skupina šla k němu. Pamatuju si, že končil les a byl tam potok. Najednou se ozvala střelba a pokyn stůjte. Tak jsme zastavili a já najednou zjistil, že máma nikde není. Řval jsem, jako když mě na nože berou. Máma vylezla zpoza nějakého smrčku, kde se na poslední chvíli schovala. Asi jí došlo, že je to neřešitelné,“ zavzpomínal pětašedesátiletý herec.

Následujících deset let se Štěpnička s maminkou, která byla odsouzena za velezradu, setkával jen při návštěvách v ženské věznici v Pardubicích. O svém vztahu k matce, k divadlu i k nejkontroverznější roli své kariéry v prorežimním seriálu Gottwald se Jiří Štěpnička rozpovídal v dokumentu Neobyčejné životy, který bude mít na televizní obrazovce premiéru v tomto týdnu.

Reklama

Další články

Načítám