Hlavní obsah
Článek

Dívenka na fotografii patřila k nejkrásnějším českým herečkám. Měla všechny předpoklady stát se tou nejzářivější filmovou hvězdou. Nestalo se tak. Narodila se totiž do špatné doby. Byla křehká, toužila po lásce, ale měla smůlu na muže. Trpěla nespavostí a trémou, kouřila šedesát cigaret denně a byla celoživotní pesimistkou. Už víte?

Irena Kačírková se narodila do buržoazní rodiny. Už jako malá holka ráda zpívala, tančila, chodila na balet a gymnastiku. V době dospívání se rozhodla, že bude herečkou a její rodiče ji v tom všemožně podporovali. Úspěšně vystudovala Státní konzervatoř a brzy se jí otevřely i brány filmových ateliérů. Sličný a nadmíru elegantní zjev Ireny Kačírkové v českém filmu poprvé naplno zazářil v Krejčíkově filmu Svědomí (1949). Bohužel pro ni právě v době,  kdy se začínaly točit agitky a její typ se příliš nehodil. Jen jednou se ji snažili filmaři posadit za traktor. Tehdy to ovšem skončilo fiaskem a roli hrála jiná herečka.

V roce 1951 se Irena Kačírková vdala za scenáristu J. A. Novotného, jemuž v roce 1952 porodila dceru Kristýnu. Už v roce 1954 se rozváděli. Nikdy později se herečka už nevdala a na muže měla spíše smůlu. „Ve vztahu k mužům byla maminka hodně otevřený člověk, který čekal na lásku. Nebyla to ta suverénní svůdkyně, kterou byla navenek. Chtěla hluboké vztahy, ale ty se jí nikdy nepovedly, protože si vybírala lidi z branže,“ vzpomínala na svou mámu později dcera Kristýna.

Čas od času přicházely filmové role. Ty však až na pár výjimek neodpovídaly jejímu talentu. Mnohem šťastnější byla Irena na prknech Městských divadel pražských, kde byla hvězdou v pravém slova smyslu. Chodilo se tam zkrátka na Kačírkovou.

Nedílnou součástí Ireny Kačírkové byly bohužel cigarety. „Kdekoli nemohla kouřit, měla pocit, že nežije. Vždyť i když dostala první infarkt, tak měla cigarety u sebe a hned si zapálila. Už někdy ve čtyřiceti říkala, že bude mít infarkty a že bude mít rakovinu. Ono se to bohužel později opravdu potvrdilo, protože dostala metastázy do kostí,“ vzpomínala na poslední léta slavné herečky její dcera. Irena Kačírková se těšila, že až zestárne, přehraje se do charakterních rolí. Nedočkala se. Rakovině podlehla v šedesáti letech.

Reklama

Další články

Načítám