Hlavní obsah
Článek

Zpěvačka Jitka Zelenková (60) exkluzivně přiznala Super.cz, že už ji nepoznává vlastní maminka. Trpí totiž Alzheimerovou nemocí v pokročilém stádiu. Když se s ní má setkat, nikdy neví, co ji čeká.

„Pořád jsou ještě chvíle, kdy si s ní můžu promluvit. Občas se jí v mysli vynoří nějaké světýlko a vzpomene si na určité věci,“ řekla Super.cz zpěvačka. Její maminka onemocněla už před osmi lety. „Nastartovala jí to mrtvička, kterou prodělala v roce 2003,“ upřesnila Zelenková.

Maminka už musí být hospitalizovaná ve specializovaném ústavu. „Snažím se za ní jezdit každý týden. Ale musí to být v den, kdy už nemám žádné povinnosti. Máma bývala krásná a chytrá žena, sice se na ni vždycky hodně těším, ale ta setkání v sobě musím zpracovat,“ prozradila. „Ale jsem hrozně ráda, že ji mám. Dokud máte maminku, pořád jste dítě a já se ani ve svém věku necítím dospěle,“ připustila Zelenková.

Výzkum Alzheimerovy choroby sleduje zpěvačka i na zahraničních odborných webech. „Je to jediná nemoc, u níž se pořádně neví, jak vzniká a pořád na ni není pořádný lék,“ lituje. Toho, že nemoc může mít v genech i ona sama, se ale příliš neobává. „Může to být dědičné, ale také nemusí. Nikdo v rodině kromě maminky Alzheimerovou nemocí netrpěl,“ uvedla zpěvačka. Právě proto se stala i patronkou nového Alzheimer centra v Průhonicích u Prahy, které se otevírá příští týden.

O své zdraví ovšem dbá. „Jednou do roka chodím na všechny preventivní prohlídky. Vždy na přelomu května a června si dopřávám lázně v Třeboni. Kvůli zdravé životosprávě jsem držela i krabičkovou abc dietu. Ale jde hlavně o to udržet si zdravý rozum a hlavu a tělo už na to zareaguje,“ uzavírá Zelenková, která se momentálně těší na vystoupení v rámci oslav osmdesátin Jiřiny Bohdalové a koncert Světla ramp ve Státní opeře.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám