Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herec, režisér, ale i spisovatel Arnošt Goldflam (76) má za sebou nespočet rolí. Mezi jeho neznámější patří ta ve filmu Lotrando a Zubejda nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntag. Ve svém soukromí si známý herec a dramatik před lety prošel velmi těžkým obdobím, kdy bojoval s úzkostmi a depresemi.

Přestože se mu dařilo jak po pracovní stránce, tak v osobním životě, neustále ho pronásledovaly myšlenky na utrpení předků. Arnošt Goldflam se narodil do židovské rodiny a velká část zahynula v koncentračním táboře. „U nás doma se samozřejmě o válce mluvilo, to nebylo okrajové téma, to bylo permanentní téma,“ svěřil se Arnošt Goldflam. K tomu všemu mu velmi brzy zemřela maminka. „Ještě jsem ani neměl maturitu a maminka mi zemřela na rakovinu, přičítám to tomu napětí, které měli,“ řekl v premiérovém díle pořadu 13. komnata Arnošt Goldflam, u kterého po letech začaly psychické problémy.

Spočívaly v nezvladatelných depresích a úzkostech. Stávalo se mu, že odcházel uprostřed zkoušek, rušil představení, odmítal filmové a televizní role. Došlo to tak daleko, že nemohl ráno ani vstát z postele a normálně fungovat. Ukázalo se, že jeho trauma má původ v dětství, resp. pubertě, kdy mu zemřela matka, na které byl velmi závislý. „Postupovalo to s věkem, před deseti lety jsem se ráno probudil a nebyl jsem schopen nic začít dělat, byl jsem v napětí a stresu, že jsem musel vyhledat pomoc,“ prozradil Goldflam, který se díky péči lékařů naučil se svou nemocí žít a pracovat.

Díky kombinaci terapie, léků, následných pravidelných ambulantních návštěv se ze všeho dostal. „Beru určité medikamenty, které mě zklidní a urovnají,“ řekl herec, který dnes opět naplno pracuje, píše divadelní hry, účinkuje na několika scénách, ve filmech i televizi a věnuje se také psaní beletrie pro dospělé i děti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám