Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Osobností na obálce červnového vydání britské verze magazínu Vogue je americká zpěvačka a herečka Miley Cyrus (31). Kdysi poněkud výstřední umělkyně, kterou znal celý svět díky seriálu Hannah Montana už v době, kdy byla dítě, nafotila sérii snímků se slavným fotografem Stevenem Meiselem (68) a se čtenáři se v rozhovoru podělila i o intimní zpověď.

Miley mimo jiné přiznala, že už rok podstupuje terapii pohybem očí známou jako EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), tedy desenzibilizační terapie využívající pohyb očí. Jde o komplexní psychoterapeutickou léčbu pomáhající lidem zotavit se z následků traumatických událostí v jejich životě.

Zpěvačka, která po rozvodu s Liamem Hemsworthem (33) v roce 2020 tvoří pár s hudebníkem Maxxem Morandem (24), uvedla, že v rámci terapie spolupracuje s úžasnými léčiteli a právě EMDR označila za nesmírně užitečnou.

„V podstatě vymažete fyzické vjemy spojené s bolestivými vzpomínkami. EMDR mi opravdu pomohla,“ svěřila se Miley, která zároveň přiznala, že se stýká prakticky jen s gayi a nyní nepije a je střízlivá. „Dávám přednost svému duševnímu zdraví před výplatou. Dala jsem prostor sama sobě, abych mohla být s přáteli a rodinou a abych mohla dělat to, co miluji,“ svěřila se Cyrus, která se tak nyní věnuje věcem, které ji dělají šťastnou, jako je cvičení, dobré jídlo a hledání způsobů, jak zlepšit svůj život.

Léčbu vynalezla v 80. letech americká psycholožka Francine Shapiro. Ta zjistila, že rychlé a opakované pohyby očí snižují úzkost u lidí, kteří zažili události, které jim způsobily trauma. Pomáhá tak léčit následky autonehod, přírodních katastrof, zdravotních nebo osobních ztrát, sexuálního násilí a dalších psychicky náročných zkušeností.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám