Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Chlapeček na fotce je všestranně umělecky nadaný. Svou komikou dokáže rozesmát snad každého člověka, ovládá hru na několik nástrojů a na jeviště se poprvé postavil už ve svých dvanácti letech.

Lubomír Lipský se narodil 19. dubna 1923 v Pelhřimově. K herectví tíhl odmalička, měl to ostatně v genech. Jeho otec kromě toho, že vedl cukrárnu a kavárnu, byl hercem a režisérem pelhřimovských ochotníků. Mezi ty se řadili také Lubomír a jeho dva bratři Dalibor a Oldřich, který se později stal významným režisérem.

Lubomír vystudoval gymnázium, po němž absolvoval několik semestrů divadelní vědy a estetiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Spolu s pěti dalšími kolegy v roce 1945 založil v Praze Divadlo satiry. To však bylo v roce 1949 úředně uzavřeno. Následovala angažmá v Realistickém divadle, v Městských divadlech pražských, v divadle ABC či Divadle Na Jezerce. V posledních dvou jmenovaných herec vystupuje dodnes.

Před kameru se Lipský poprvé postavil v roce 1946 ve snímku V horách duní. Od té doby ztvárnil mnoho skvělých rolí. Mezi ty nejslavnější patří Šest medvědů s Cibulkou (1972), kde předvedl široký rozsah svého uměleckého nadání nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), který si diváci budou moci připomenout už dnes večer na Nova Cinema. Oba zmíněné filmy režíroval Lubomírův bratr Oldřich.

Manželkou Lubomíra Lipského byla tanečnice Věra Kittlerová, kterou si vzal v roce 1948. Měli spolu dvě děti. Dceru Taťjanu a syna Lubomíra, který v roce 1991 ve svých čtyřiceti letech zemřel.

Reklama

Další články

Načítám