Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Závěrečný díl trilogie ze šumavských lesů vznikl jako volné pokračování snímků Pod Jezevčí skálou (1978) a Na pytlácké stezce (1979). Film Za trnkovým keřem (1980) uvidíte 16. května ve 20.15 h na Televizi Seznam.

Díky svému dědečkovi – hajnému Strakovi (Gustáv Valach) malý Vašek (Tomáš Holý) moc dobře ví, že přírodu je třeba chránit. Zákony lesa však nerespektuje firma, která začíná v malebné šumavské krajině stavět rekreační středisko. Také její vrtulník, který dopravuje materiál na stavbu, ruší odvěký poklid panenské přírody a plaší zvěř.

Dědu však trápí i to, že má dělat průvodce řediteli stavebního podniku při lovu muflona. Avšak vždy, když vyjdou na lov, se stádo něčím vyplaší a rozuteče se po lese. Děda záhy zjistí, že odstřelu muflona brání Vašek, který stádo varuje poplašným signálem.

Poslední část trilogie pracuje i s chlapcovou rodinnou situací: hajný Straka konečně najde společnou řeč se svým synem – Vaškovým tatínkem (Ladislav Frej). Využije toho, že za trnkovým keřem se vždy mluví pravda…

Okouzlující dětská hvězda

Malý Tomáš Holý okouzlil všechny diváky a trilogie je bavila především díky jeho přirozenému hereckému projevu. Talentovaný chlapec měl ale postupem času natáčení plné zuby, a tak nakonec dokončil nasmlouvané projekty a z filmové branže se vytratil. Po maturitě začal studovat práva a určitě by byl v oboru úspěšný, nebýt nešťastné autonehody mezi obcemi Polevsko a Kytlice, při které přišel v 21 letech o život.

Sympatický Čahoun

Řidiče náklaďáku Josefa, zvaného Čahoun, si ve filmu zahrál Václav Sloup, který se objevil i v předchozím dílu Na pytlácké stezce. Oblíbený herec se měl přitom původně stát tesařem a pokračovat v rodinné tradici. Nakonec ale přes různé okliky skončil u divadla. Například v letech 1962 až 1977 hrál v Divadle Na zábradlí, kde vynikl v již tehdy legendárních představeních Zahradní slavnost, Král Ubu nebo Čekání na Godota.

Také svou první hlavní filmovou roli získal hned po absolutoriu na DAMU ve sci-fi Blbec z Xeenemünde (1962). Sloupa ale proslavila hlavně postava agresivního Štěpána Mažňáka, který si v seriálu Záhada hlavolamu (1969) kupoval v kampani přízeň Vontů. Televizní diváci ho znají také z hojně reprízovaných Chalupářů (1975), kde hrál účetního JZD Láďu Brabce. Režiséři ho často obsazovali do rolí dobrosrdečných mužů se selským rozumem a moudrým nadhledem.

Odmítal inzulin

Herce v posledních letech života trápila těžká cukrovka, kterou ale podcenil – přestal si například píchat inzulin. Byl to také silný kuřák a prodělal i mrtvici. V domově pro seniory v Libochovicích se o něj sice skvěle starali, ale nemoci si nakonec vybraly svou daň. Václav Sloup přes všechnu péči podlehl zdravotním komplikacím v nemocnici v Litoměřicích.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám