Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nová dokumentární série z dílny Netflixu o egyptské královně Kleopatře se zdá být dost možná největším přešlapem v historii produkce společnosti Netflix. Roli nejikoničtější ženy v historii totiž získala herečka tmavé pleti Adele James (37), což je pro mnohé diváky trnem v oku. Seriál Africké královny, pod nějž čtyřdílná série o Kleopatře spadá, má rovněž prozatím mimořádně nízkou sledovanost.

Zdá se, že diváci zkrátka nový produkt společnosti odmítají konzumovat. Netflix byl už dřív hojně kritizován za takzvaný blackwashing, tedy přeobsazování postav světlé pleti (například v historii významných osobností) herci s pletí tmavou. To je případ i této série produkované Jadou Pinkett Smith. Podle mnohých se jedná o přehnanou korektnost, která neodpovídá realitě a pouze kopíruje hollywoodský trend.

Již z traileru, který se objevil v dubnu, bylo jasné, že Kleopatra s tmavou pletí a kudrnatými vlasy se u lidí nesetkala s úspěchem a trailer vyvolal velké kontroverze. Producentka Pinkett Smith řekla, že chtěla vyprávět příběh Kleopatry, protože ‚ne často vidíme a slyšíme příběhy o černých královnách‘. Rovněž jeden z historiků v ukázce tvrdí: „Pamatuji si, jak mi moje babička říkala: ‚Je jedno, co ti říkají ve škole, Kleopatra byla černá‘.“ Diváci si rovněž stěžují na věcné nepřesnosti v sérii a způsob, jakým je dokument prezentován.

Série tak čtyři dny po uvedení na známém filmovém portálu Rotten Tomatoes získala pouhé jedno procento sledovanosti, což je podle Forbesu údajně nejhorší skóre, jaké bylo kdy zdokumentováno. O moc lépe si série nevede ani na českém ekvivalentu – na webu csfd.cz (Česko-Slovenské filmové databáze). Tam jej diváci hodnotí v průměru mizernými 6 procenty.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám