Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Napříč celým mediálním světem převládalo uplynulou sobotu (6. května) jedno téma, a to korunovace britského krále Karla III. Televizní stanice ITV přizvala ke komentování i herečku Adjou Andoh, představitelku lady Agathy Danbury a seriálovém hitu Netflixu Bridgertonovi.

Ve chvíli, kdy královská rodina po korunovaci vyšla na balkon Buckinghamského paláce, aby pozdravila fanoušky, Andoh prohodila poznámku o „příšerně bílém“ balkonu. Britský úřad pro rozhlasový, telekomunikační a poštovní průmysl následně obdržel rekordní množství stížností od diváků - víc než 4 tisíce.

„Při pohledu na všechny ty mladé lidi se kousek mě přesunul z bohaté rozmanitosti v opatství na příšerně bílý balkon. Velmi mě to zaráží. Také se dívám na mladou generaci a říkám si, jaké jsou nuance, které si osvojí, až vyrostou?“ pronesla Andoh.

Kritika na sebe nenechala dlouho čekat, lidé posílali oficiální stížnosti a výrok hojně komentovali také na sociálních sítích. „Proč je v pořádku zavrhnout bílou rodinu za to, že je bílá?“, „Adjoou Andoh jsem velice zklamaná. Korunovace se zaměřila na pozitivní rasové vztahy a reprezentaci moderní Británie. Včera tam bylo mnoho lidí rozmanitého původu a na prominentních pozicích a ona si svým komentářem přesto zvolila diskriminaci“ nebo „proč dělat tak otřesné komentáře o bílém balkonu? Otřesné“, rozhořčili se diváci.

Herečka se následujícího dne na rozhlasové stanici BBC omluvila. „Myslím, že jsem včera naštvala pár lidí. Mluvila jsem o celém dni a o tom, jak úžasné to bylo, a pak jsem se podívala na balkon a najednou jsem si řekla: Ou, je tak bílý!, protože celý den byl velmi rozmanitý, nechtěla jsem nikoho naštvat,“ tvrdila herečka.

Kritika se poté snesla i na rozhlasovou stanici, moderátor Paddy O´Connell totiž Andoh odpověděl, že se nemá zač omlouvat. „Mluvte laskavě jen za sebe!“ vzkázalo několik rozzlobených diváků.

Reklama

Další články

Načítám