Hlavní obsah
Článek

„Nažer se“, „jak z koncentráku“, „anorektičko“, „nedá se na tebe dívat“, „reklama na hlad“, „vypadáš nemocně“. To je jen hrstka z hanlivých komentářů, se kterými se herečka Veronika Čermák Macková (30) potýká. Stejně jako mnoho dalších žen čelí tzv. body shamingu.

Body shaming je forma kritiky, urážení či ponižování člověka kvůli jeho tělesnému vzhledu.

„Ať už má někdo se svým tělem trápení či nikoliv, vždycky se najde někdo, kdo má potřebu se vyjadřovat k jeho zevnějšku. Odsuzovačně, nemístně, agresivně, netaktně, opovržlivě…,“ uvedla Čermák Macková na sociální síti, kde toto téma otevřela. Nejen své fanoušky pak vyzvala, aby měli víc empatie a méně soudů. Zvlášť když netuší, co se za zevnějškem druhých může skrývat.

„Ať už se něco utrousí schválně, ze srandy nebo ze starosti, bylo by fajn se nejdřív zamyslet nad tím, jestli ten dotyčný zrovna neprochází složitým životním obdobím. A že taková ‚nevinná‘ připomínka může zabolet a u někoho způsobit vážné potíže,“ říká herečka. Ona sama je přirozeně štíhlá, navíc má jídelníček upravený kvůli alergiím.

O body shamingu se nedávno rozepsala také herečka Barbora Mudrová, která po porodu zhubla 10 kilo a po zveřejnění fotek z dovolené se dočkala drsných hejtů. I ona lidi vyzvala, aby k sobě byli laskavější a aby víc přemýšleli o tom, jaké komentáře jsou namístě a jaké by bylo vhodné spolknout.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám