Hlavní obsah
Článek

Snad jako nejstarší pacient v Česku se slavný československý režisér Juraj Jakubisko (74), jenž natočil například velkofilm o Čachtické paní Bathory, v pátek podrobil transplantaci srdce. Stalo se to v Institutu klasické a experimentální medicíny v Praze a nemocnou „pumpu“ pro Jakubiskovo tělo měl vyměnit přednosta tamního kardiocentra Jan Pirk.

Ten se odmítl blíže vyjádřit, uvedl však, že si informace o zdravotním stavu Jakubiska nepřeje veřejnosti sdělovat režisérova rodina. „Mohu potvrdit jedině to, že se u nás pan Jakubisko v pátek podrobil srdeční operaci a rekonvalescence probíhá úspěšně," řekl v neděli Mladé Frontě Dnes Pirk. Dodal, že se režisér léčil v IKEM kvůli selhávajícímu srdci již několikrát.

Jakubisko měl problémy se srdcem delší dobu. A měl štěstí, že mu byla transplantace vůbec provedena. V Česku se pacientům nad pětašedesát let mění srdce jen výjimečně vzhledem k tomu, že jde o velké zdravotní riziko. Jakubisko jako prominentní pacient ale dostal šanci prodloužit si svůj život.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám