Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dorty vyrobené k příležitosti královských svateb mnohdy představovaly doslova umělecká díla. Jejich zdobnost, výška, hmotnost a preciznost každého detailu byly v mnoha případech dechberoucí. Pojďte se s námi podívat, jaké dorty se podávaly na svatebních hostinách během královských veselek...

Dort královny Alžběty II. a prince Philipa

Impozantní čtyřpatrový dort byl zdoben erby nevěsty a ženicha, stejně jako figurkami andělíčků. V roce 1947 jej vytvořila firma McVitie a Price, dnes známá jako McVitie’s. Přezdívalo se mu 10 000 mílový dort, jelikož na něj byly použity přísady z celého světa, včetně cukru z Austrálie. Na výšku toto mistrovské dílo měřilo okolo 270 centimetrů a vážilo neuvěřitelných 222 kilogramů.

Dort Grace Kelly a monackého knížete Rainiera III.

Pompézní byl rovněž v roce 1957 dort této dvojice, který měl na samém vrcholu upevněnou hrací skříňku. Zajímavostí bylo ovšem především zabudování klece se dvěma hrdličkami, které údajně vyletěly v momentě, kdy ženich prořízl polevu...

Dort princezny Margaret a Antonyho Armstrong-Jonese

Přípravu dortu pro královninu dceru Margaret na její velký den v roce 1960 měli na starost cukráři z firmy Lyons Bakeries. Dekorativní panely byly zdobeny anglickými růžemi a erby princezny.

Dort princezny Diany a prince Charlese

Ovocný dort o pěti poschodích měli v roce 1981 za úkol vytvořit na cukrářské škole v Chathamu. Měřil přes 150 centimetrů a vážil 70 kilogramů. Plátek tohoto nesnědeného dortu se v roce 2021 prodal v aukci za 1850 liber, tedy za padesát tisíc korun.

Dort Sarah Ferguson a prince Andrewa

Cukráři britského námořnictva v Torpointu v Cornwallu vytvořili v roce 1986 dort pro Sarah Ferguson a prince Andrewa. Pro případ, že by během přepravy do Buckinghamského paláce došlo k jeho poškození, byly raději vytvořeny dorty dva. Jejich příprava zabrala deset týdnů. Dort vystačil na zhruba 200 porcí.

Švédská korunní princezna Viktorie a princ Daniel

Vskutku honosný především počtem pater a velikostí byl svatební dort podávaný na svatbě švédské princezny Viktorie v roce 2010. Každé z jedenácti pater mělo tvar čtyřlístku pro štěstí a bylo zdobeno květinami.

Catherine Middleton a princ William

V roce 2011 se konala dlouho očekávaná veselka prince Williama (41) s jeho milovanou Kate (42). Jejich sladká tečka na svatební hostině se skládala ze sedmnácti různých ovocných dortů, z nichž dvanáct tvořilo jeho základ. Důraz byl kladen na každičký drobný detail, přičemž na něm bylo vytvořeno například na 900 jemných kvítků z cukrové pasty a objevil se na něm rovněž vzor krajky z nevěstina závoje. Výroba trvala padesátce cukrářů zhruba pět týdnů.

Meghan Markle a princ Harry

O poznání jednodušší provedení zvolili v roce 2018 Meghan (42) s Harrym (39). Novomanželé se svatebčany si pochutnali na citronovém dortu pokrytém máslovým krémem. Zdoben byl živými jarními květinami.

Reklama

Další články

Načítám