Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Blahopřání ke kulatinám, k 85. narozeninám, které by dnes oslavil, musejí diváci poslat režisérovi Jurajovi Jakubiskovi do filmového nebe, kam legendární tvůrce letos 24. února odešel. „Mysleli jsme si a věřili jsme, že Juraj je nesmrtelný jako jeho filmy,“ uvedla krátce po režisérově pohřbu jeho žena Deana Jakubisková.

„Juraj byl především naplněný láskou, pochopením, pokojem, pokorou a neutichající energií. Ke všemu a všem problémům se stavil vždy pozitivně. Mohl třeba na lidi působit, jakože ho něco nezajímá, ale bylo to tím, že svoje okolí nepřesvědčoval o svojí pravdě, nehádal se, jen si ve svém nitru stál za svou představou. A tu pak nikdy nezradil a neuhnul od ní,“ vzpomínala Deana Jakubisková na manžela, s nímž měli idylický vztah i opřes zcela rozdílné povahy.

„On byl ten moudřejší a starší, pojmenovával věci, které sem si já nechtěla připustit. Vždycky jsem říkávala: Neříkej to nahlas, ať se to nestane. Teď se karta obrátila, jsem to já, kdo musí věci pojmenovat, připustit si je a jít dopředu už sama,“ dodává Deana Jakubisková.

Mezinárodní pozornost vzbudil Jakubisko už svým debutem Kristovy roky. Podle kritiky ve filmu nakládal s obrazem jako malíř a s myšlenkami jako básník. Svůj osobitý styl si udržel i v další tvorbě. Jeho film Postav dom, zasaď strom se po úspěchu na festivalu v Amsterdamu dostal do trezoru pro zakázané filmy a režisérovi vynesl zákaz činnosti.

Snímek Vtáčkovia, siroty a blázni ocenili novináři jako nejlepší slovenský film 60. let, epos Tisícročná včela zase jako nejlepší film 80. let. Celkem pak Juraj Jakubisko získal více než 80 ocenění doma i v zahraničí. Byl i nadaným výtvarníkem. Jeho plakát k filmu Kytice získal Českého lva, výstavy měl po celém světě, v Paříži, Berlíně, Itálii, v Bratislavě i v Praze.

Jakubiskova pohádka Perinbaba se na Slovensku stala nedílnou součástí Vánoc. Jejím pokračováním s názvem Perinbaba a dva světy se režisérova filmografie uzavře. V jeho posledním filmu si budou moci diváci znovu připomenout jeho bohatou fantazii, výtvarný styl a magický svět, který uměl vytvořit jen on. Premiéra filmu je v plánu ke konci roku 2023.

Reklama

Další články

Načítám