Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Půvabná dívka na fotce se řadila k nejvýraznějším českým herečkám druhé poloviny minulého století. Ačkoli si zahrála mnoho divadelních i filmových rolí, tou nejzásadnější, která se každému ve spojitosti s jejím jménem vybaví, byla role ve filmu Babička z roku 1971, díky které bude v očích diváků už navždy tou bláznivou Viktorkou od splavu. Už víte?

Libuše Geprtová se narodila 21. prosince 1941 v Kolíně, dětství prožila v Kutné Hoře. Po maturitě v roce 1959 dostala umístěnku do Zlonic, kde rok učila. Před studiem na DAMU dala přednost praxi v divadle. Začala v Karlových Varech, působila v Těšíně či Jihlavě, až zakotvila v Brně. V roce 1973 pak přijala angažmá v pražském Divadle Na zábradlí, kde zůstala víc jak třicet let. Poté z divadla odešla.

Před kamerou se poprvé objevila v roce 1961 ve filmu Kohout plaší smrt. O deset let později pak přišla nabídka na roli bláznivé Viktorky ve filmu Babička režiséra Antonína Moskalyka, kterou mnozí považují za její životní roli. Mezi její další filmové počiny patří role ve filmech Hordubal (1979) nebo Pasáček z doliny (1983), objevila se také v seriálech Plechová kavalerie (1979) nebo Synové a dcery Jakuba Skláře (1985).

Ve třiceti letech se jí narodilo její jediné dítě, syn Svatopluk, jehož otcem je Vítězslav Jandák. Rozhodla se však, že svého syna bude vychovávat sama a nikdy se nevdala.

Na divadelní prkna se vrátila v roce 2004, kdy dostala nabídku z Divadla Bez zábradlí na roli paní Stoneové v legendárním muzikálu Cikáni jdou do nebe. Tu ztvárnila znamenitě i přesto, že už byla těžce nemocná, měla nádor v hlavě. V roce 2005 podstoupila operaci a věřila, že bude vše v pořádku. Bohužel se tak nestalo. Libuše Geprtová zemřela 18. listopadu 2005.

Reklama

Další články

Načítám