Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Elegán se sametovým hlasem a prvorepublikovým šarmem – asi těmito slovy by se dal herec Václav Voska (†63) charakterizovat nejlépe. Do srdcí divaček se nezapomenutelně zapsal i svým soustředěným a trochu melancholickým pohledem a podmanivým barytonem. Oblíbený herec zářil především na prknech Městských divadel pražských, kde během třiceti let vytvořil na osmdesátku rolí. Je ale s podivem, že film a televize mu nenabídly takový prostor, jaký by si při svém talentu zasloužil.

Na klavír hrál opravdu skvěle

Výjimečnou příležitost poskytl Voskovi režisér Jindřich Polák (†78), který ho obsadil do titulní role ve svém kriminálním dramatu Noc klavíristy (1976).

Zkušený herec v něm mistrovským způsobem ztvárnil barového pianistu Tůmu, který se pustí na vlastní pěst do pátrání po bezcitném vrahovi, kterého se mu nakonec – i díky své tiché umanutosti – podaří usvědčit. Šarmantní herec byl vybrán i proto, že byl opravdu vynikajícím klavíristou a nebylo třeba dubléra.

Brousek, Medřická a další

Ve filmu se objeví i další hvězdná jména. Například Dana Medřická (†62) zde hraje šatnářku Mráčkovou, jejíž zeť Jirka Fousek (Jaroslav Drbohlav, †38) přijde souhrou nešťastných náhod o život. Právě tato tragédie přiměje jejího kolegu a kamaráda Tůmu k tomu, aby začal pátrat po tom, kdo mladíka zastřelil.

Role váženého vedoucího projektanta, který se dostane do úzkých kvůli tomu, že bral úplatky a kšeftoval s byty, se ujal Otakar Brousek st. (†89). V roli tapetáře Šulce se můžete těšit na Jana Kanyzu (75) a někdejší dívčí srdéčka jistě poskočí, když spatří tehdy 29letého dlouhovlasého krasavce Jiřího Bartošku (76) v roli mladíka Boba, který randí se studentkou Janou (Julie Jurištová, 67).

Předčasná smrt mladého talentu

Představitel Jirky Fouska Jaroslav Drbohlav ztvárnil ve filmu epizodní roli, protože byl záhy zastřelen. Pokud si jeho tvář nedovedete vybavit na první dobrou, stačí si vzpomenout na hezčího ze dvou princových (Pavel Trávníček, 72) kumpánů, které v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973) marně nahání preceptor v podání Jana Libíčka (†42). Talentovaný Drbohlav absolvoval v roce 1969 DAMU a první herecké zkušenosti pak sbíral v libereckém Divadle F. X. Šaldy.

Herci sedly výborně role výrazných představitelů milovníků a mladých hrdinů. Závěrečnou dekádu svého života spojil s pražským Realistickým divadlem Zdeňka Nejedlého (1976 až 1983), z něhož musel odejít ze zdravotních důvodů – talentovaného umělce omezovala v tvůrčí práci těžká cukrovka, kvůli které byl v posledních chvílích svého života slepý. Sympatický herec zemřel předčasně na selhání jater 28. 4. 1985 v Praze ve věku pouhých 38 let.

Hlásila i zprávy na Nově

V roli sekretářky a přítelkyně tapetáře Šulce uvidíte tehdy poměrně obsazovanou Stanislavu Bartošovou (76), dnes Wanatowiczovou. Tato dáma se herectví dnes již nevěnuje, ale po absolutoriu na DAMU strávila dvacet let na scéně Vinohradského divadla.

Často účinkovala také v televizi, v seriálech, inscenacích historických i ze současnosti. Ona sama prý dodnes ráda vzpomíná na spolupráci s Oldřichem Kaiserem (67) a Jiřím Lábusem (73) v TV komedii Velká sázka o malé pivo (1981). Pamětníci si ji ale vybaví i z obrazovky Televize Nova v dobách jejích začátků.

V roce 1994 krátce moderovala hlavní večerní zprávy se Zbyňkem Merunkou (72). Stanice Nova měla totiž v počátcích své existence problém angažovat osvědčené profesionály, takže oslovila i známou herečku. Moderování zpráv na Nově nakonec zůstalo v profesním životě Stanislavy Wanatowiczové jen krátkou epizodou, protože ji záhy nahradila zkušená televizní moderátorka a novinářka Eva Jurinová (†67).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám