Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slovenská pěvecká legenda Marika Gombitová (67) se příští rok objeví v Praze, kde zazpívá na dvou koncertech v O2 areně. Zpěvačka vystupuje velmi málo, přesto má pořád obrovskou fanouškovskou základnu. Před českým publikem se naposledy objevila před šesti lety. Fanoušci se mohou těšit na její největší hity, mezi které bezesporu patří Študentská láska, Vyznanie, Správne dievča, Koloseum, Zem menom Láska a mnoho dalších.

Zpěvačka zaujme každého svým krásně znělým, kovově zabarveným hlasem. Jaký byl ale její životní osud?

Začátky v kapele Modus i úspěchy v zahraničí

V roce 1976 se Marika (vlastním jménem Mária) Gombitová stala členkou legendární kapely Modus, ve které odstartovala svou hvězdnou kariéru. První velký úspěch zaznamenala se svěží rockovou písní Úsmev, která se díky svému chytlavému refrénu stala megahitem.

Však s ní také kapela vybojovala v roce 1977 zlato na Bratislavské lyře. V dalším ročníku (1978) Bratislavské lyry soutěžila Gombitová jako sólistka s písní Študentská láska a vyzpívala zlato. O rok později prezentovala baladu Vyznanie a získala stříbro. V roce 1980 získala bronzovou Bratislavskou lyrou za duet s Jánem Lehotským (75) Tajomstvo hier.

Talent Mariky Gombitové brzy překročil i hranice vlasti – jednu z cen získala na Schlagerfestivalu v Drážďanech. Vrcholem bylo vítězství na mezinárodním písňovém festivalu Intervize 1980 v polských Sopotech s písněmi Vyznanie a Chcem sa s tebou deliť.

Maričiny vynikající pěvecké kvality definitivně potvrdil televizní muzikál Neberte nám princeznú, ve kterém si zahrála s Mekym Žbirkou (†69) a Marií Rottrovou (80).

Osudová autonehoda

Život talentované zpěvačky ale navždy poznamenala vážná dopravní nehoda, k níž došlo 30. listopadu 1980. Následkem nehody ochrnula od sedmého obratle dolů, a zůstala trvale upoutána na kolečkové křeslo. Nepomohla ani operace od renomovaného neurochirurga.

Marika Gombitová a její nejslavnějí hit Vyznanie

S těžkým osudem ale bojovala statečně. Jen rok po nehodě opět vystoupila na Bratislavské lyře, natáčela nové písničky a nazpívala duet s Karlem Gottem. V roce 1983 vyprodala pražskou Lucernu. Její nesmrtelný hit Vyznanie zvítězil v roce 2007 v anketě Hit století.

Gombitová se sice načas stáhla do ústraní, ale na zpěv nezanevřela. Ač koncertuje sporadicky, její vystoupení jsou stále velmi žádaná. V pražské O2 areně potěší své fanoušky příští rok 16. a 30. ledna.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám