Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Stotisícový náklad nového vydání francouzského Playboye se vyprodal v rekordním čase tří hodin. Lákadlem byla politička Marléne Schiappa, která byla hvězdou obálky i rozsáhlého rozhovoru nejen o právech žen nebo LGBTQ komunity. Lidé číslo kupovali rychlostí blesku i přesto, že bylo avizováno, že svlékat se politička nebude.

Schiappa je čtyřicetiletá státní tajemnice pro sociální ekonomiku, za sebou už má dlouhou politickou kariéru. Mj. byla tajemnicí primátora města Le Mans, než se jako čtyřiatřicetiletá stala nejmladší členkou kabinetu v prvním funkčním období prezidenta Emmanuela Macrona. Jejím dlouhodobým tématem je genderová rovnoprávnost.

Publikovala několik knih o feminismu, ale také o sexu pod pseudonymem Marie Minelli, například tituly Hodné holky nepolykají nebo Neslušné manželství. „Je důležité, aby naše erotické představy nebyly psány jen muži,“ uvedla k tomu v Playboyi.

V magazínu je zvěčněna na pěti fotkách, vždy oděná do francouzských národních barev. Pózuje stylizovaná do francouzských ikon jako Johanka z Arku nebo Ludvík XIV.

Účast v pánském časopisu mnoho jejích kolegů včetně premiérky Élisabeth Borne zkritizovalo, především v kontextu tamní aktuální politické krize. Kritiku Marléne slízla i za volbu média pro prosazování ženských práv. „Proč si vybrala Playboy, aby prosadila práva žen, když je tento časopis souhrnem všech sexistických stereotypů?“ ptala se ministryně pro genderovou rovnoprávnost Isabelle Rome.

Ministr vnitra Gérald Darmanin Schiappu naopak hájil a nazval ji „odvážnou“ a „charakterní ženou“.

Související témata:
Marléne Schiappa

Reklama

Další články

Načítám