Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Asi těžko by se našel divák, který by neznal legendární rodinnou komedii Ať žijí duchové! Režisér Oldřich Lipský ji natočil sice už v roce 1977, ale za tu dobu neztratila nic ze své obliby, a když ji reprízují v televizi, jen málokdo si ji nechá ujít. Tentokrát budete mít příležitost zhlédnout ji v Televizi Seznam na Velikonoční pondělí 10. dubna ve 20.15 hodin.

Popisovat notoricky známý příběh kluků, kteří se při jedné ze svých návštěv zříceniny hradu Brtník seznámí se sympatickými strašidly – dívenkou Leontýnkou a rytířem Brtníkem z Brtníku – by bylo asi nošením dříví do lesa.

Co prozradil Dlouhý Janek

Výraznou roli Dlouhého Janka, kvůli kterému se Leontýnka chtěla stát člověkem, ztvárnil tehdy 13letý Jiří Procházka. Ten se nedostal na konzervatoř, ale u kumštu zůstal a dnes ho živí především hudba. V jednom rozhovoru také prozradil, že jeho velkým koníčkem se stala kadeřnická profese – stříhá ale hlavně příbuzné a známé.

Procházka zavzpomínal i na natáčení. S Jiřím Sovákem, který hrál rytíře Brtníka z Brtníku, to prý bylo dost náročné. Slavný herec totiž děti zrovna dvakrát nemusel a choval se k nim odměřeně. Na place to byl ale profesionál každým coulem.

Sovákovu roli měl přitom původně hrát Jan Skopeček. Jenže ten na adresu tehdejšího režimu pronesl pár nelichotivých poznámek a z natáčení sešlo.

Leontýnka odešla předčasně

Role Leontýnky odstartovala úspěšnou kariéru tehdy devítileté Dany Vávrové. Roztomilá dívenka se pak objevila mj. ve filmu Kulový blesk (1978) nebo v roli Červené karkulky v pohádkovém seriálu Arabela (1980).

V 19 letech se provdala do SRN, kde se prosadila herecky i režijně. S manželem žila v Mnichově, vychovávali tři dcery, ale rodinnou idylku narušila rakovina, kterou Daně Vávrové zjistili bohužel až v pokročilém stádiu. Vážné nemoci podlehla v pouhých 41 letech.

„Maličkého“ adoptoval známý herec

Nejmladšímu a nejmenšímu členu party, přezdívanému „maličký“, ale i všem trpaslíkům propůjčila svůj hlas Aťka Janoušková. „Maličkého“ hrál chlapec z dětského domova Jiří Brož, kterého později adoptoval herec Vladimír Krška.

Kde stojí hrad Brtník

Filmovým hradem Brtníkem se stala zřícenina gotického hradu Krakovec přestavěného na renesanční zámek, který stojí na širokém skalním ostrohu nad soutokem Šípského a Krakovského potoka na Rakovnicku.

Návštěvníci, kteří znají Krakovec jen z filmu Ať žijí duchové!, se při jeho první návštěvě diví, proč mu nenechali střechu. Tu ale trpaslíci postavili jen na model hradu, který byl po určitou dobu vystaven ve věži, ale později se ztratil. Na nádvoří tohoto hradu svedl také souboj princ Velen s Mrakomorem v pohádce Princ a Večernice (1979). A v roce 1414 zde našel útočiště i mistr Jan Hus před svým odjezdem do Kostnice.

Další filmová místa

Samoobsluha, kde děti čekají frontu na pribináčky, stála na rohu náměstí F. X. Svobody a Nádražní ulice v Mníšku pod Brdy. Místo ní je tu dnes supermarket. Hájovna Baba, kde je „hajný lesa pán“, se nachází jihozápadně od Prahy v Malém Chlumci. Dub, na který leze Leontýnka s Jankem v závěru filmu, rostl v Průhonicích. Dnes ho tam už nenajdete, protože se vyvrátil.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám