Hlavní obsah
Článek

Filipínská edice módního magazínu Vogue představila dubnové vydání, které vzbudilo celosvětovou pozornost. Hvězdou obálky se totiž stala domorodá tatérka Apo Whang-Od, zámá také jako Maria Oggay, jíž je neuvěřitelných 106 let. Podle magazínu symbolizuje sílu a krásu filipínského ducha.

Maria je považována za strážkyni tradice domorodého tetování zvaného batok, které se provádí pomocí trnu a sazí. Sama má potetovanou značnou část těla, technice se učila od pubertálních let od svého otce.

Maria Oggay ukázala na obálce vlastní kérky

V současné době žije ve vesnici Buscalan, asi 15 hodin severně od hlavního města Manily, a má takzvaně narváno. Její tetování vyhledávají turisté z celého světa.

„Je považována za poslední tatérku své generace. Symboly kmene Kalinga, jež znamenají sílu, odvahu a krásu, už vtiskla do kůže tisíců lidí, kteří podnikli cestu do Buscalanu,“ píše Vogue.

Ona sama v roce 2017 pro CNN uvedla, že všichni její přátelé, kteří také tetovali, už zemřeli. Aby tradice zůstala zachovaná, vychovává si další generaci „mistrů tetování“, jak své žáky nazvala. U tetování chce zůstat tak dlouho, dokud bude dobře vidět.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám