Hlavní obsah
Článek

Zažitá představa o rozdělení alkoholu na tvrdý a měkký stojí tak trochu na vodě. Alkohol je totiž jeden, liší se jen jeho koncentrace. Věděli jste například, že velká desítka má v sobě o čtvrtinu více alkoholu než velký panák vodky? A to není zdaleka to nejzajímavější!

Podle oficiálních statistik Světové zdravotnické organizace je Evropa dlouhodobě regionem s nejvyšší mírou konzumace alkoholu na světě. Přestože Češi v tomto žebříčku zaujímají přední místa, jen málokdo tuší, jaké množství alkoholu vlastně konzumuje. Unie výrobců a dovozců lihovin tak přišla v rámci programu „Pij s rozumem“ s osvětovou kampaní Buď v obraze, pij s rozumem.

Foto: shutterstock.com
Češi často vůbec netuší, jaké množství alkoholu ve skutečnosti zkonzumují

Alkohol je jen jeden

Alkohol, ať už ve víně, pivu nebo v lihovině, je chemicky stále totožný. Vzniká kvašením cukru obsaženém v ovoci, obilí nebo třeba bramborách, kdy se cukr mění na ethanol a oxid uhličitý. Alkoholické nápoje mají různou chuť, barvu či vůni, ale ve všech z nich je stejný alkohol, se stejnými účinky i se stejnými riziky.

Že Češi vůbec netuší, jaké množství alkoholu zkonzumují, pokud pijí pivo různé stupňovitosti a v různých porcích, skleničku vína nebo panák lihoviny, potvrdily průzkumy realizované pomocí aplikace Instant Research agentury Ipsos v únoru letošního roku. Výzkumu se zúčastnila tisícovka respondentů. Nejčastěji chybovali při srovnání piva různých stupňů a velikostí s lihovinami. Jaké jsou tři nejčastější omyly?

1. Velké 10° pivo obsahuje méně alkoholu než velký 0,04 l panák 40% destilátu <em>(Velké pivo 10° má 16 gramů alkoholu versus velký panák 40% destilátu má 13 gramů alkoholu)</em>

2. Velké 10° pivo obsahuje méně alkoholu než malý 0,02 l panák 40% destilátu <em>(Velké pivo 10</em><em>°</em><em> má 16 gramů alkoholu versus malý panák 40% destilátu má 6 gramů alkoholu)</em>

3. Sklenička bílého vína 2 dcl obsahuje méně alkoholu než velký 0,04 l panák 40% destilátu (Sklenička bílého vína má 19 gramů alkoholu versus velký panák 40% destilátu má 13 gramů alkoholu)

Foto: shutterstock.com
Věděli jste například, že velké 10° pivo obsahuje méně alkoholu než velký panák 0,04 l 40% destilátu

„Lidé si pletou procenta označená na lahvi vyjadřující obsah alkoholu na 1 litr nápoje se skutečným obsahem alkoholu, který konzumují v jedné porci, a argumentují tím, že pivo obsahuje jen 4 až 5 % alkoholu, ale vodka 40 % a více. Už si však neuvědomují, v jakém množství daný nápoj konzumují. V půllitrové porci piva tedy vypijí více alkoholu než ve 4 cl velkém panáku vodky, doplňuje Vladimír Darebník, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR.

Zdroj: www.pijsrozumem.cz

Tip: Zkuste si do Alkulačky zadat svůj obvyklý nápojový lístek a zvolte si, ve kterém alkoholickém nápoji chcete zjistit ekvivalent.

Foto: Pijsrozumem.cz
Alkohol je jen jeden

Panáka? Spíše výjimečně

Jak je na tom konzumace alkoholu v Česku? Z průzkumů realizovaných v letošním roce přes aplikaci Instant Research agentury Ipsos pro Unii výrobců a dovozců lihovin patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům pivo (65 procent), bílé víno (43 procent) a poté lihoviny (35 procent). Alkoholický nápoj si Češi vybírají primárně podle chuti (49 procent), dále pak podle předchozí zkušenosti (43 procent), příležitosti (41 procent), ceny (29 procent) nebo značky (27 procent). Většina si dopřává panáka lihoviny pouze při výjimečných příležitostech, jako jsou oslavy či posezení s přáteli.

Foto: Instant Research (02/2023), 1000 respondentů (zpracování: Unie výrobců a dovozců lihovin)
Konzumace alkoholických nápojů dle příležitosti

Lihoviny jsou třikrát více zatíženy spotřební daní než pivo

Přestože se lihoviny podílejí pouze 29 procenty na celkové spotřebě alkoholu, 65 procent inkasa spotřební daně za rok 2021 připadlo právě na tento sektor. Může za to nerovnoměrné zatížení spotřební daně, která znevýhodňuje lihoviny oproti jiným alkoholickým nápojům. V praxi to pak vypadá třeba i tak, že při koupi půllitrové lahve 40% vodky může spotřební daň dosahovat 65 Kč. U piva z velkých pivovarů s výstavem nad 200 000 hektolitrů ročně tvoří spotřební daň u půllitrové lahve jedenáctky asi 1,80 Kč a tiché víno má v Česku dokonce nulovou sazbu spotřební daně.

Foto: Celní správa (zpracování: Unie výrobců a dovozců lihovin)
Jak vypadá spotřební daň alkoholických nápojů v praxi?

Stát ve spotřební dani za lihoviny v roce 2022 vybral 8,9 miliardy Kč. K této situaci Vladimír Darebník, výkonný ředitel UVDL ČR, uvádí: „Státní instituce nižším zdaněním vytvářejí ve společnosti klamnou představu, že víno nebo pivo obsahují jiný ,lepší´ alkohol. Přitom tyto nápoje obsahují ten samý alkohol jako lihoviny, a co navíc, vypije se ho ve formě piva a vína třikrát více. Státní kasa ale za třikrát větší objem utrží o 40 procent méně ve srovnání s výběrem daně u lihovin.“

Věděli jste, že…?

• Lihoviny s 29 % spotřeby se podílejí 65 % na výběru spotřební daně

• Pivo s 46 % spotřeby se podílí 31 % na výběru spotřební daně

• Víno s 25 % spotřeby se podílí 4 % na výběru spotřební daně (jen šumivé víno)

Foto: Pijsrozumem.cz
Podíl jednotlivých kategorií alkoholických nápojů na spotřebě 2021

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám