Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Z chlapečka v baretu, který se stydlivě kouká z fotky, vyrostl světově uznávaný vědec a zakladatel samostatného oboru zabývajícího se manželstvím, tzv. matrimoniologie. Na toto téma dokonce sepsal světově první vysokoškolskou učebnici. Laické veřejnosti byl znám především pro své heslo, jímž se řídí všichni nevěrníci: „Zatloukat, zatloukat, zatloukat“ (někdy s dovětkem „a když se to provalí, tak zase zatloukat“), jehož autorství ovšem on sám ke konci života popíral. Už víte?

Miroslav Plzák se narodil 25. srpna 1925 v Libušíně, dětství však prožil v Praze, kde navštěvoval reálné gymnázium a po válce pak Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy se zaměřením na psychiatrii. Ještě před svým mnohaletým působením na psychiatrické klinice Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, jež započalo v roce 1959, a kde od roku 1964 zastával 25 let post primáře, působil krátce také v psychiatrické léčebně v Kroměříži nebo v Horních Beřkovicích.

Plzák byl dvakrát ženatý. První manželství započalo roku 1949, ale nevydrželo, neboť jeho žena Eliška, úspěšná advokátka, dělala kariéru, kdežto on potřeboval ženu v domácnosti. Ze svazku vzešla dcera Renata, která je lékařkou. Druhé manželství s o 24 let mladší prodavačkou Emou trvalo dlouhých 40 let. Partnerkou mu svého času byla také například překrásná Olga Schoberová, která byla první Češkou, jež se objevila na titulku pánského časopisu Playboy. V roce 1992 Plzáka potkalo neštěstí - jeho mladý syn Mirek spáchal skokem z okna sebevraždu.

Miroslav Plzák napsal víc jak 70 vědeckých a populárně naučných publikací na téma partnerských vztahů a manželství. Působil také jako dramatik a scénárista. Zemřel 13. listopadu 2010 v Praze.

Reklama

Další články

Načítám