Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Chystáte kola na sezónu a zjistili jste, že vaše ratolest potřebuje nové kolo? Jaké by mělo být? Lehké a díky geometrii dobře ovladatelné, s komponenty přizpůsobenými na míru dětským potřebám, radí specialisté na dětská kola z české značky Beany.

Vybíráte dětské kolo? Nezapomeňte, že dítě není malý dospělý. Jeho tělesné proporce, schopnosti, dovednosti, síla a vytrvalost, se od dospělých diametrálně liší. Potřebuje kolo, které nebude pouze zmenšeninou toho dospěláckého.

Rodiče by při výběru dětského kola měli být velmi pečliví, správný výběr totiž může ovlivnit celoživotní vztah dítěte k cyklistice. Na co si tedy při výběru dát pozor? V článku vám poradí specialisté na dětská kola z české značky Beany.

Foto: Beany
Kolo Beany Zero 20 s váhou pouhých 7,3 kg

Geometrie rámu

Pro pohodlnější jízdu, lepší ovladatelnost kola, větší bezpečnost i lepší zážitek z jízdy, je zásadní stavba rámu.

Příliš dlouhý rám nutí dítě ke špatnému posedu, což může mít negativní dopad na pohybový aparát. I to je důvod, proč jsme při vývoji našich kol spolupracovali s dětskými fyzioterapeuty a odborníky z Fakulty tělesné výchovy a sportu a nabízíme kola, která plně reflektují potřeby dětí a zohledňují poměr jejich tělesných proporcí,“ vysvětluje Roman Blažek, specialista na dětská kola, zakladatel a majitel značky Beany.

Velikost kola

Kolo vybírejte přesně na míru aktuální výšce vašeho dítěte, a pokud doporučenou výšku přeroste, vyměňte jej za větší.

Foto: Beany
Kolo Beany ZERO 24 s váhou pouhých 8 kg

Pozor na váhu

Na váze záleží. Těžké a špatně ovladatelné kolo totiž může dítěti zcela pokazit dojem z jízdy a může být důvodem, proč dítě na cyklistiku zanevře. „Vysoká váha je často zabijákem dětského nadšení a navíc negativně ovlivňuje biomechaniku posedu, dochází k přetížení dítěte a utváření špatných cyklistických návyků. Proto vyrábíme tzv. superlighty, které patří mezi nejlehčí na trhu. Například u šestnáctipalcového kola Beany ZERO jsme se dostali na pouhých 5,3 kilogramu, dvacetipalcového pak na 7,3 kilogramu,“ říká Roman Blažek.

Komponenty na míru

Pozornost při výběru věnujte také šíři řídítek, velikosti brzdových páček či přehazovačkám. Příliš široká řídítka dítě nutí do špatné polohy sedu, malý jezdec ztrácí stabilitu a hůře zatáčí. Naopak ruce příliš u sebe znamenají, že dítě nemá dostatečně rozevřený hrudník, hůře se mu dýchá a nedokáže dostatečně rychle reagovat na možný problém.

Řídítka by měla být na šířku ramen plus 5 až 10 centimetrů. Pákové brzdy jsou rozhodně vhodnější než brždění klasickým torpédem. „Správné kolo poznáte tak, že je dítě schopno bezpečně a rychle zabrzdit, nemusí přehmatávat nebo posouvat ruku po řídítkách,“ dodává Blažek.

Správný, nebo naopak špatný výběr kola může mít vliv na celoživotní vztah vašeho dítěte k cyklistice, i na jeho zdraví. Vyberte si z kvalitních dětských kol české značky Beany.

Další články

Načítám