Hlavní obsah
Článek

Komedie Můj brácha má prima bráchu z roku 1975 představila divákům sympatického pubertálního hrdinu Martina Pavelku, přezdívaného Prcek. Ten má vzor ve svém starším bratrovi Honzovi – vítězi juniorských závodů motocyklů na ploché dráze. Honza se ale rozešel se svou dívkou Zuzanou a Prcek se rozhodne mladý pár smířit.

A nebojí se přitom využít nejrůznějších metod a prostředků… Na film se můžete podívat 21. března ve 20.15 h na Televizi Seznam.

V titulní roli komediálního snímku režiséra Stanislava Strnada se objevil talentovaný dětský herec Roman Čada, který v 70. letech ztvárnil v českých filmech řadu různorodých rolí. Part Honzy připadl Janu Hrušínskému a Zuzanu si zahrála Libuše Šafránková. Oddechový film se – opět ve Strnadově režii – dočkal o tři roky později volného pokračování pod názvem Brácha za všechny peníze.

Hraní nebylo to pravé

„Prima brácha“ vystřelil Romana Čadu do hvězdných výšin. Pohledného kluka zastavovaly na ulici dívky a chtěly po něm autogram. A zájem o něj měli pochopitelně i další režiséři. Přestože Čada si v tomto filmu zahrál po boku našich velkých hereckých es, jako byli Vladimír Menšík, Josef Bláha, Zdeněk Řehoř či Slávka Budínová, nikdy si nebyl úplně jistý, zda by chtěl u herectví zůstat.

Zpočátku se zdálo, že vyslyší názory svého nejbližšího okolí a u filmu zůstane aspoň jako režisér. Zdeněk Řehoř ho dokonce připravoval ke zkouškám na FAMU. Jenže představitel Martina se stále více zajímal o techniku a elektřinu, a nakonec se přihlásil na ČVUT. V celovečerním filmu si zahrál naposledy v roce 1980, kdy se objevil hned ve dvou snímcích, Hra o královnu a Krakonoš a lyžníci.

Na elektrotechnické fakultě mu to šlo tak skvěle, že ještě jako student získal několik prestižních ocenění v oboru fotovoltaiky. Jeho životními zájmy se staly sluneční plachetnice a informatika. Svou úplně poslední roli si Čada střihl v televizním filmu Králíci s moudrýma očima (1982).

Plochodrážní legenda

V jedné z úvodních scén filmu předává vítězům věnce a poháry legendární plochodrážní jezdec Antonín Kasper starší, tehdejší trenér Rudé Hvězdy Praha, mj. vítěz závodu o Zlatou Přilbu z roku 1963, stříbrný medailista z MS družstev a první český profesionál, závodící v Anglii.

Motorka musela stát

Jan Hrušínský neměl při natáčení scén z plochodrážního oválu v Praze na Markétě žádného stálého dubléra. Zaskakoval za něj ten, koho mu Antonín Kasper zrovna vybral. Vzhledem k přítomnosti filmařů měly tehdejší tréninky nadprůměrnou, ba údajně až stoprocentní účast závodníků.

Jistě není bez zajímavosti, že sám Hrušínský si na motorku sedl jen tehdy, když stála v klidu a bez hnutí. O svezení na „splašených trubkách bez brzd, osazených motorem o obsahu 500 kubických centimetrů“, zájem neprojevil.

Režiséra zaujal hajný

Postavu doktora Navrátila měl hrát původně Martin Růžek. Jenže herec dostal angínu a nebylo jisté, zda se z ní do začátku natáčení stihne zotavit. Režisér Strnad proto oslovil Zdeňka Řehoře, který ho zaujal v Krkonošských pohádkách.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám