Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Patří mezi nejvýraznější hudební skladatele u nás i ve světě. Skládá hudbu do reklam, filmů, řídí skoro stočlenný orchestr a čeká na svůj životní hudební počin. V době covidu se však živil montováním nábytku.

„Musel jsem skládat, abych mohl skládat," říká Varhan Orchestrovič Bauer (54), který, aby v době covidových restrikcí mohl uživit svoji rodinu, montoval na zakázku nábytek. Slavný skladatel byl hostem pořadu Po pravdě.

„Já jsem zvyklý potkávat se s lidmi, tvořit s orchestrem, pro mě ta doba byla jako ve vězení. Jednou jsem postavil svojí ženě doma skříň a kamarád mi říkal, že bych se tím mohl živit. No a na druhý den mi zavolal a sjednal mi práci,“ vzpomíná Varhan, který během dne montoval nábytek a v noci skládal hudbu.

„Bral jsem to jako etapu, kdy si člověk musí něco uvědomit, jako takovou léčbu, přehodnotit přístup sám v sobě a o to více si vážit své vlastní práce.“

Díky Formanovi se proslavil v zahraničí

Varhan Orchestrovič Bauer se do povědomí veřejnosti asi nejvíce dostal díky spolupráci s Milošem Formanem, pro jehož film Goyovy přízraky z roku 2006 složil hudbu. „Tím zejména odstartovala moje zahraniční tvorba, rozhodně víc než u nás,“ říká Varhan, který byl v loňském roce už podruhé oceněn v rámci Výročních cen OSA jako nejúspěšnější autor vážné hudby v zahraničí.

„Mám pocit, že když člověk něco umí nebo něco dělá, že to je u nás až druhořadé, že tady rozhodují úplně jiné škatulky, a tomu já z profesního hlediska prostě nerozumím.“

Upravil českou hymnu, skládá operu k Máchovu Máji

Pro Varhana Orchestroviče Bauera je výzvou skládat hudbu k filmu, nebojí se však pouštět i do nových významných projektů.

Před několik lety upravil českou státní hymnu, napsal i korunovační mši Pražské Jezulátko a aktuálně pracuje na opeře k dílu Máj od Karla Hynka Máchy. „Pro mě je toto nejzásadnější česká poezie, která kvete barvami a když ji čtu, tak mě ta hudba napadá sama.“

Celý rozhovor si můžete poslechnout i na podcastových aplikacích Podcasty.cz, Spotify a Apple Podcasts.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám