Hlavní obsah
Článek

Tyto herečky ve třicátých letech minulého století zbožňoval celý svět. Dostávaly největší filmové role a získávaly Oscary. Měly by však tyto krásky šanci stát se slavnými i dnes? Kromě dvou nejslavnějších sexsymbolů Marlene Dietrich původem z Něměcka a Grety Garbo ze Švédska se na scéně objevovaly i dnes již méně známé herečky jako Vivien Leigh, Anna May Wong, Jean Harlow a Bette Davis.

Něžnou krásou oplývala rodačka z Indie Vivien Leigh, která se proslavila převážně v Anglii. Její talent jí pak vynesl i Oscara za snímek Tramvaj do stanice touha, kde excelovala po boku Marlona Branda. Proslavila se však především dřívějšími filmy jako Požár nad Anglií, Američan v Oxfordu, Jih proti Severu, kde hrála s Clarkem Gablem, Valčík na rozloučenou, Lady Hamiltonová nebo Anna Karenina.

Anna May Wong byla dalším sexuálním symbolem a zároveň první Asiatkou, která se stala mezinárodní filmovou hvězdou. Na svou dobu byla velice odvážná a nebála se odhalit své tělo při orientálních tancích. Jejími nejznámějšími filmy byly Zloděj z Bagdádu, Noční život nebo Šanghajský Expres s Marlene Dietrich.

Skutečným sexsymbolem byla platinová blondýnka Jean Harlow, ke které byla později přirovnávána třeba i Marylin Monroe. Smyslná  dívka si byla velice dobře vědoma svých předností, které na stříbrném plátně dokázala umně zúročit. Původním jménem Harlen Carpenter však natočila ‚jen‘ 36 filmů, jelikož zemřela v pouhých 26 letech. Důvodem se staly její nešťastné lásky. Během svého krátkého života byla totiž čtyřikrát vdaná. Bolest z nevydařených vztahů se snažila utlumit alkoholem, který se jí stal osudným.

Mimořádným talentem oplývala herečka Bette Davis, které se rovněž přezdívalo „první žena amerického filmu“. Její kariéra trvala neuvěřitelných šedesát let. Se stovkou natočených filmů tak dodnes patří mezi nejproduktivnější herce v historii. Například jen během roku 1932 hrála v devíti filmech. Mezi její nejslavnější snímky patří Of Human Bondage, Dangerous, Jezebel, Vše o Evě nebo Co se vlastně stalo s Baby Jane. Bette získala deset nominací na Oscara, z nichž proměnila dvě. Herečka byla rovněž čtyřikrát vdaná.

Za zmínku však jistě stojí nezapomenutelná Josephine Baker, která se nejvíce proslavila již ve 20. letech minulého století. Tato všestranná umělkyně se věnovala herectví, zpěvu, ale především tanci, při němž neváhala odhalit svá ňadra, což bylo na tu dobu nevídané. Exotická Josephine se sice dočkala potlesku od všech včetně tehdejší smetánky, ale kvůli svému černošskému původu nikdy do této nejvyšší společnosti nebyla začleněna.

Reklama

Další články

Načítám