Hlavní obsah
Článek

Australské soudy rozhodly, že zaměstnankyně ve státní sféře má nárok na finanční kompenzaci úrazu, který utrpěla při pracovním výjezdu. A to i v případě, že k němu došlo při sexu. Dotyčná – již nesmějí z legálních důvodů média jmenovat – byla zraněna při souloži s kamarádem v hotelu, v němž musela nocovat kvůli pracovní cestě.

K incidentu došlo v listopadu 2007. Ženě způsobilo vážné zranění skleněné osvětlení, které se uvolnilo ze zdi hotelového pokoje. Poškozená argumentovala tím, že je jedno, že v tu chvíli souložila, kdyby na posteli ležela, světlo by stejně spadlo a zranilo ji. Kdyby prý nemusela na pracovní cestu, v pokoji by se nikdy neubytovala, tudíž je stát jako její zaměstnavatel povinen zdravotní újmu jí nahradit.

Australský federální soudce John Nichols souhlasí s dotyčnou v tom, že zranění byla způsobena v době, kdy plnila své zaměstnanecké povinnosti. Přitom předchozí rozsudky, vůči nimž se žena odvolala, vždy nárok na odškodnění zamítly. „Věnovala se odpočinkové aktivitě, kterou její zaměstnavatel nevyvolal, nepodporoval a nepřipouštěl,“ zněly dosavadní zamítavé rozsudky.

„Kdyby došlo ke zranění během hry karet ve stejném pokoji, na kompenzaci by nárok měla. Povaha její aktivity je naprosto irelevantní,“ odmítl soudce Nichols vysvětlení svých předchůdců.

Poškozená utrpěla nevratné zranění obličeje a následně i psychickou újmu.

Související témata:
Újma

Reklama

Další články

Načítám