Hlavní obsah
Článek

Rodina Bruce Willise (69) minulý měsíc seznámila veřejnost s vážnou diagnózou, kterou lékaři slavnému herci objevili. Jedná se o frontotemporální demenci. Již po loňském oznámení, že hvězda Pulp Fiction, Smrtonosné pasti či Armagedonu trpí afázií, Willis značně omezil své vycházky z domu. Naposledy byl spatřen v lednu, kdy si s přáteli zašel na oběd. Herec se ale naštěstí neuzavřel do sebe a ve čtvrtek byl spatřen na procházce se dvěma kamarády v ulicích Kalifornie.

Bruce v tmavých džínách a modré mikině s vlněnou čepicí na hlavě působil uvolněným dojmem, s kamarády se procházel po Santa Monice a následně si společně zašli pro kávu.

Vyhlídky pro pacienty s FTD (frontotemporální demencí) ale bohužel zatím nejsou dobré. Nemoc napadá části mozku ovlivňující chování i emoce. Pacienti mají potíže s mluvením, plánováním, řešením problémů, inklinují k obsedantnímu chování.

Ve společném prohlášení hercovy manželky Emmy Heming, jeho bývalé ženy Demi Moore a jeho pěti dcer nejdříve všechny vyjádřily vděčnost za vlnu lásky a podpory, kterou od lidí po uveřejnění první diagnózy herec i rodina dostali.

„Chtěly jsme vám v tomto duchu poskytnout aktuální informace o našem milovaném manželovi, otci a příteli, protože nyní více rozumíme tomu, co prožívá. Stav pokročil a nyní máme konkrétnější diagnózu: frontotemporální demenci. Problémy s komunikací jsou jen jedním z příznaků nemocí, kterým Bruce čelí. I když je to bolestivé, je úlevou znát konečně jasnou diagnózu,“ píší v prohlášení.

„ FTD je krutá nemoc, o které mnozí z nás nikdy neslyšeli a může postihnout kohokoli. Dnes neexistuje žádná léčba, doufáme, že v příštích letech se to může změnit. Jak se Bruceův stav vyvíjí, doufáme, že jakákoli pozornost médií pomůže k osvětě o této nemoci, která potřebuje mnohem více povědomí a zkoumání,“ dodala hercova rodina.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám