Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mladý muž z fotografie se díky svému talentu proslavil nejen u nás, ale také v zahraničí. Je velkým milovníkem žen, kterých za svůj dlouhý život vystřídal opravdu hodně. Kromě sexuálních zážitků s ženami i muži si v šedesátých letech vyzkoušel i různá povzbuzovadla. Nic z jeho pestrého života by se ale nestalo, kdyby jako malé dítě spolu se svým dvojčetem Karlem jako zázrakem nepřežili koncentrační tábor, do kterého se kvůli židovskému původu dostali.

Světoznámý fotograf Jan Saudek (77) se narodil 13. května 1935 v Praze. Studoval grafickou školu a v patnácti letech dostal svůj první fotoaparát. Od roku 1950 pracoval jako reprodukční fotograf v tiskárnách. Tuto profesi vykonával až do roku 1983, kdy dostal legitimaci Fondu československých výtvarných umělců.

Jedním z klíčových okamžiků, které ovlivnily jeho tvorbu, byl katalog výstavy Edwarda Steichena Lidská rodina, který se mu v roce 1963 dostal do rukou. Ten ho inspiroval k tomu, aby také nafotil knížku o rodině člověka. Nejčastějším objektem Saudkových fotografií, které od roku 1977 také koloruje, je žena, ženské tělo. Námětem jsou mladé dívky, dospělé ženy, starší dámy, a to štíhlé, silnější i ty opravdu obézní. Postupem času se jeho díla stávají erotičtější, provokativnější, v některých případech možná až perverzní. Jeho oblíbeným motivem je zeď a otevřené okno, před nímž se nacházejí postavy v různých situacích.

Pestrý není jen jeho profesní život, ale také ten soukromý. Saudek byl třikrát ženatý, jednou je rozvedený a dvakrát ovdovělý. Netají se tím, že kromě oficiálních vztahů měl také mnoho milostných románků. Má několik dětí, jejichž osudy nejsou vždy šťastné. Syn Lukáš spáchal sebevraždu, dcera Karolína je alkoholička, další dcera Marie vyléčená narkomanka. Syn David se chtěl otce zřeknout, syn Samuel, jehož partnerkou je Saudkova bývalá milenka Sára, s otcem nekomunikuje. Poslední dvě děti, Matěje a Annu Marii, má se svou současnou partnerkou Pavlou Hodkovou.

Jan Saudek je nositelem vyznamenání Artis Bohemiae Amicis a jako první Čech také francouzského titulu Le Chevalier des Arts et Letters neboli Rytíř umění a literatury.

Reklama

Další články

Načítám