Hlavní obsah
Článek

Oceňovaný slovenský režisér Juraj Jakubisko odešel ve věku 84 let. Smutnou informaci potvrdila slovenské RTVS jeho dcera Janette Jakubisková, která také sdílela zprávu na své sociální síti. Režisér zemřel krátce před páteční půlnocí v Praze.

Tvůrce snímků Bathory nebo Post Coitum v posledních letech trápilo zdraví. Prodělal velmi těžký covid, a poté byl hospitalizován kvůli problémům s ledvinami. Už v roce 2012 Jakubisko podstoupil transplantaci srdce. Poslední dny strávil ve velmi vážném stavu v IKEMu.

I navzdory zdravotním komplikacím se režisér stále snažil pracovat. Svou energii věnoval dokončení snímku Perinbaba, dopsal scénář k filmu Kruh v Kruhu a v posledních letech se pustil také do malování.

„Náhradou za kameru stalo malování, díky kterému si udržuji svou obrazovou fantazii. Namaloval jsem čtrnáct olejových obrazů, hodně grafik, poznámkami a kresbami jsem zaplnil dva objemné diáře," svěřil se Super.cz režisér, kterému byla do posledních chvil obrovskou oporou jeho žena Deana Jakubisková.

Reklama

Další články

Načítám