Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Posledním filmovým titulem, který natočil režisér Karel Lamač těsně před emigrací z nacisty ohrožené vlasti, byla veselohra U pokladny stál (1939) s Vlastou Burianem v hlavní roli. V nestárnoucí komedii, kterou uvidíte 21. února ve 20.15 h na Televizi Seznam, si populární komik zahrál nemocničního ošetřovatele Kryštofa Rozrucha, jehož si v nemocenské pojišťovně spletou s jeho nadřízeným, váženým primářem Markem.

Na place se tehdy sešla skoro celá herecká špička své doby. Vedle Vlasty Buriana zazářili také Jaroslav Marvan (šéflékař nemocenské pojišťovny MUDr. Bruner), Adina Mandlová (sekretářka Věra), Čeněk Šlégl (gremiální rada Pěna), Ladislav Hemmer (tajemník nemocenské pojišťovny) či František Filipovský (úředník pojišťovny).

Nadčasový příběh pobaví i dnes

Ačkoli komedie vznikla před více než 80 lety, pobaví i dnešní publikum. Aby ne, vždyť kromě spousty humorných scén ukazuje i to, že byrokracie, šlendrián a protekční manýry tady byly, jsou a budou.

Nebohý Rozruch chce od pojišťovny léčivé bahno na svůj ischias a místo něj dostane nové „klapačky“. S reklamací má ale problém – ouřadové si ho nejdřív přehazují jako horký brambor… Pak si ho ale spletou s jeho nadřízeným MUDr. Markem a začne „tóčo“. Domnělému panu primáři se přece musí zajistit jen to nejlepší, a tak mu okamžitě nabídnou léčebný pobyt v lázních Rochov. Do těch se shodou okolností chystá i skutečný doktor Marek (Antonín Streit), který se své milé Hedě (Anna Gabrielová) představil pro změnu jako ošetřovatel Rozruch. Chtěl si totiž ověřit, zda jsou její city nezištné a opravdové.

Jednou a dost

Ve filmu zazní také slavná Balada o deliriu tremens, již Rozruch recituje opilému doktorovi Brunerovi. Stačí připomenout „…zase jiné hnusné stvůry děr zemských vylézají: housenky, štíři, můry, odporní chrobáci, lepkaví slimáci, vyzáblých pakobylek stíny mátožné a s rukama sepjatýma kudlanky nábožné. A všechna ta zvěř po vyhublém těle vzhůru se šplhá, zuby a kusadly na bezvládné tělo se vrhá…“

Někteří se domnívali, že šlo o Burianovo kabaretní číslo, ale vše bylo jinak. Baladu napsal autor předlohy – divadelní hry – Jiří Verner speciálně pro film těsně před natáčením v ateliérech na Barrandově. Podle svědectví Vernerovy manželky Blaženy se Burian naučil celý (a nutno říct, že hodně náročný) text balady nazpaměť za pouhé dvě hodiny a hned vše také s Marvanem a Lamačem natočili. Později už ji nikdy veřejně nerecitoval, a to ani v divadle či během estrádních vystoupení.

Nejen hvězdný Burian…

Vlasta Burian jako velká hvězda získal samozřejmě také hvězdný honorář – 150 tisíc korun. Zajímavé je, že Adina Mandlová, která ve snímku ztvárnila výrazně menší roli, si prosadila také pěknou sumičku. Její honorář činil 100 tisíc korun.

Z primáře zemědělcem

Představitel elegantního primáře MUDr. Marka Antonín Streit byl díky svému příjemnému a uhlazenému zjevu obsazován nejčastěji do úloh salonních milovníků a sympatických mladých mužů.

Rodáka ze Šlapanic přivedl k filmu kolega z Burianova divadla Čeněk Šlégl. Největší herecké šance mu ale poskytl sám Vlasta Burian. Po válce se Streit vrátil do rodných Šlapanic a staral se o vyženěný statek. Po násilné kolektivizaci pracoval ve šlapanickém JZD. V 50. letech se sice ještě pokusil o návrat k herectví, ale už bylo pozdě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám