Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Hořce úsměvný příběh Můj hříšný muž (1986) vypráví o tom, že manželství ani vědecký výzkum nelze provozovat na poloviční úvazek. Film o manželské krizi dvou kariéristů, kteří nemají čas na svou malou dcerku Aničku, natočil režisér Václav Matějka (85) pod pracovním názvem Hroší nepláčou podle scénáře Haliny Pawlovské (67) a Milana Šteindlera (65).

Hrdinka vyprávění Marta v podání Dagmar Veškrnové-Havlové (69) je ambiciózní, začínající genetičkou, která se snaží zvládnout rodinu i práci.

Její manžel Zdeněk (Oldřich Kaiser, 67) řeší narůstající napětí v rodině tím, že si pořídí milenku. Marta nachází pochopení i azyl pro sebe a pro Aničku u kolegy (Jan Hartl, 70). Sama však netuší, jak nakonec vyřeší zapeklitou situaci s manželem.

Skvělá hudba i hlas jako zvon

Roli Martiny přítelkyně, zpěvačky Ireny, si ve filmu zahrála Petra Janů (70). Ve snímku se spolu s ní objevili i David Koller (62) a Janek Ledecký (60) coby členové skupiny Chromozom. Za pozornost stojí také filmová hudba, kterou složil Michael Kocáb (68).

S telefonem jí to šlo

Aničku hrála tehdy čtyřletá Lenka Kubálková. „K filmu jsem se dostala ve čtyřech letech, dělala jsem sportovní gymnastiku a jednoho dne si lidi od filmu přišli vybrat malou, blonďatou a ukecanou holčičku která by byla podobná Dáše Veškrnové do filmu Můj Hříšný Muž. Poslali mě na konkurz, kde byl strašný nával. Jednou z mnoha částí konkurzu byl telefonní rozhovor. Jelikož mám starší sestru, která i s mojí maminkou doma věčně vysedávala na telefonu, nebyl tento úkol pro mě žádný problém, ráda jsem je kopírovala," zavzpomínala Kubálková na své dětské herecké začátky.

Coby nevychovaná Anička zaperlila zejména ve scéně, kdy si její filmový otec pozval domů nadřízeného, kterého hrál Jiří Kodet (†67). Pronesla tato památná slova: „Proč je tady ten scvrklej pán? Co chce? Fuj, strejdo, ty smrdíš, běž se vykakat!”

Proslavila se v italské fantasy

Od roku 1990 se Kubálková objevovala před kamerou stále častěji. Jejím největším úspěchem bylo účinkování v italských koprodukčních fantasy filmech Princezna Fantaghiro, které jsou v Itálii dodnes mimořádně populární. Líbily se i ve světě a vídat jsme je mohli také na našich TV obrazovkách.

„Natáčení mě opravdu bavilo, kterému dítěti by se nelíbilo ocitnout se v říši pohádek?“ vyprávěla později Kubálková. „…nejvíc jsem si užívala natáčení filmových triků, kterých bylo v této pohádce hodně. Nikdy nezapomenu na bezvadný štáb a úžasné herecké kolegy, jakou je třeba Brigitte Nielsen, která se o mě perfektně starala, a já se od ní hodně učila.“

Lenka Kubálková, kterou si můžete pamatovat také jako sebevražedkyni z dramatu Perníková věž (2002), se později dostala i k muzikálovým rolím. Jednu dobu žila rovněž v USA, kde učila herectví na dětských letních táborech. Práce s dětmi ji natolik bavila, že se jí začala věnovat i po svém návratu do Česka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám