Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Rozkošná holčička v baretu, která se zvědavě kouká z fotky, třicet let vstupovala do mnoha českých domácností a nebylo člověka, který by ji neznal. Její upřímný úsměv, kterým vítala dospělé u televizních zpráv a děti posílala do postýlek, se jí ale v roce 2001 na čas vytratil z tváře.

Marie Retková (55) se narodila 8. června 1956 v Praze. Po maturitě vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Její kariéra moderátorky začala roku 1977, kdy se přihlásila na konkurz na nové televizní hlasatelky, kterým s úspěchem prošla a od svých jednadvaceti let při studiu pracovala v Československé a později České televizi. Hlasatelku dělala až do roku 2006, kdy byla tato funkce zrušena.

V televizi však zůstala, uváděla například pořad Barvy života, a profesní život i nadále klapal jako na drátku. Ten soukromý také. Koncem 70. let se seznámila s lékařem Petrem Retkem, jemuž tragicky zemřela žena a on sám vychovával dceru Alici. Manželé jsou už víc jak tři desítky let. V roce 1982 se jim narodila druhá dcera Magdalena. Obě dcery jsou po otci lékařky.

Život bez mráčku narušila v roce 2001 krutá zpráva. Tehdy si v 45 letech vyslechla ortel, že trpí velmi nestandardním druhem rakoviny děložního čípku, který nebyl v první fázi diagnostikován. Následovala operace, při níž jí lékaři odstranili lymfatické uzliny. Naštěstí se ukázalo, že Marie nemoc překonala.

Marie Retková žije v Praze, ráda si jezdí odpočinout na chatu na Šumavu a díky svým dvěma dcerám je už trojnásobnou babičkou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám