Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Rošťák, který na vás z fotky vyplazuje jazyk, je asi nejznámějším českým ekologem. A ačkoli už mu táhne na padesátku, pořád v jeho pohledu najdete ten chlapecký kukuč, který si pamatují diváci jeho nejslavnější televizní role, jíž byl rozmazlený synek Jany Synkové coby tety Kateřiny v seriálu Saturnin.

Petr Vacek (47) se narodil 1. ledna 1965 ve Slaném. Po ukončení přírodovědného gymnázia byl přijat na DAMU, kterou v roce 1987 úspěšně absolvoval. Následovalo krátké angažmá v Divadle Vítězného února v Hradci Králové a hostování v Divadle v Řeznické. Tam si také poprvé zahrál roli Milouše z Jirotkova románu Saturnin. Od roku 1988 do dnešních dnů je členem Studia Ypsilon.

Na svém kontě má kromě těch divadelních také spoustu televizních rolí. Objevil se ve filmech Amerika, Učitel tance nebo Zdivočelá země a také v televizním ztvárnění Saturnina, opět v roli rozmazleného Milouše. Na obrazovkách se objevuje také jako Tomáš Jordán v seriálu Ulice.

Mimo herectví se věnuje překladům z angličtiny, a protože je zapáleným ekologem, je členem Rady Greenpeace. Cizí mu není ani literární tvorba, vyzkoušel si i režii. Do divadelní formy převedl román Ladislava Fukse Myši Natálie Mooshabrové, v divadle Bijásek režíroval vlastní adaptaci Dona Quijota.

Petr Vacek je podruhé ženatý a má čtyři děti. Z prvního manželství syna Jonáše a dceru Hanu, z druhého svazku s Jiřinou Mencákovou pak syny Eliáše a Benjamína.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám