Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Iveta Bartošová (†48) patřila ke zpěvačkám, které měly našlápnuto ke hvězdné kariéře, jenže všechny její sny se postupně hroutily jako domeček z karet. Poslední roky života se o ní psalo hlavně v souvislosti s jejími depresemi a sklonům k alkoholu a práškům. Mimořádně talentovaná zpěvačka bohužel spadla až na úplné dno, ze kterého se už nezvedla.

Nevinný půvab, čistý, něžný hlas, Iveta Bartošová byla počátkem 80. let doslova zjevením na naší hudební scéně. Mladá kráska se brzy stala idolem teenagerů a nechyběla na nejrůznějších společenských akcích událostech. Na jednom z retro snímků z konce 80. let se dokonce oblékla do dresu a hrála fotbal!

Co se týče jejích pěveckých kvalit, chválou nešetřil ani známý diskžokej a hudební publicista Miloš Skalka: „Byla docela zčeřením poklidné hladiny… přinesla na scénu něco nového, nevinné mládí. Navíc na rozdíl od mnoha jiných začínajících opravdu uměla zpívat.“

Rodačka z Čeladné měla pěveckou průpravu z Lidové školy umění a veřejně začala vystupovat ještě jako středoškolačka s amatérskou skupinou Dianthus. V roce 1983 na sebe upozornila na festivalu Mladá píseň Jihlava, kde získala cenu poroty. Důležité ale bylo, že poznala lidi, kteří jí pomohli s rozjezdem úspěšné kariéry. Na startu stál po jejím boku další objev z Jihlavy, o šest let starší Petr Sepéši (†25).

Ivetina první velká láska a osudové setkání se Štaidlem

Petr Sepéši, do kterého se mladá zpěvačka zamilovala, bohužel v roce 1985 zahynul při autonehodě a Bartošová se musela s touto osudovou ranou vyrovnat. Postupně začala budovat sólovou kariéru. Na jaře roku 1987 zakotvila jako čerstvá Zlatá slavice z roku 1986 v Orchestru Ladislava Štaidla. Slavný hudebník se později stal jejím životním partnerem a později se jim narodil i syn Artur.

Bartošová byla tehdy na vrcholu kariéry. Za spoustou hitů, které nazpívala, stál jako skladatel i producent právě Štaidl. Roku 1997 účinkovala v úspěšném muzikálu Dracula, objevily se ale první trhliny ve vztahu se Štaidlem. Po rozchodu se Bartošová snažila osamostatnit i po tvůrčí stránce, osobnost známého skladatele a zkušeného producenta jí ale scházela.

Vzestupy a pád na úplné dno

Od té doby byla kariéra Iveta Bartošové jako na horské dráze. Sice nazpívala pár dalších hitů a působila v zajímavých projektech, světlé okamžiky ale střídaly pády na dno a následné comebacky. Partnerské eskapády a nejrůznější excesy Ivety Bartošové byly na denním pořádku. Populární zpěvačka trpěla úzkostmi a problémy řešila tím nejhorším možným způsobem: prášky a alkoholem.

Situace se stále opakovala: kolapsy, krátkodobá umístění v léčebnách, poté podepsání reverzu a všechno znovu dokola. Zpěvačka se kromě toho obklopovala také nesprávnými lidmi, mnozí z nich ji jen využívali a snažili se po jejím boku zviditelnit. Došlo i na několik pokusů o sebevraždu. Ten poslední, kdy svůj život ukončila pod koly vlaku v Uhříněvsi, jí bohužel vyšel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám