Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Život rodačky z Valašského Meziříčí se změnil, když v roce 2008 získala spolu s tehdejším partnerem Glenem Hansardem Oscara za hudbu ke snímku Once. Markéta Irglová procestovala celý svět, a nakonec zakotvila na Islandu, kde žije s manželem a třemi dětmi.

Do Česka ovšem jezdí pravidelně za rodinou, loni na festivalu Colours of Ostrava představila i svoji novou desku. "Paradoxně koncertuji častěji v Česku než na Islandu. Tam jsem měla koncert naposledy před osmi lety, když mi vyšla minulá deska. Na letošek ale nějaký chystám. Máme tam krásný sál i skvělou filharmonii," řekla Super.cz Markéta.

Ta se dostala mezi pětici finalistů, kteří bojovali o možnost reprezentovat Českou republiku na Eurovizi. Neuspěla, stejně jako před časem na Islandu, kde také postoupila do finále. "Ale obojí byla úžasná zkušenost a napojila jsem se na hudební dění," míní Irglová, která neznala ani své kolegy z finále.

Povídali jsme si i o Islandu, který se stal jejím druhým domovem. Má tam své studio, a hlavně tam vychovává své tři děti, dceru Árveig a syny Eyvindura Högniho a Fróðiho, které má s manželem Sturlou Miem Thorissonem. Jak je vlastně oslovuje ona, a hlavně čeští prarodiče? "Máme to zjednodušené a ta jména jsme si počeštili, když se bavíme česky. Via, Eyvy a Frody," vysvětlila Markéta, u níž doma se mluví střídavě anglicky, česky a islandsky. I touto řečí už mluví plynně.

V našem videu nám popsala svůj život i to, co jí na Islandu vyhovuje, a naopak chybí. A svěřila se také, jak snáší islandskou zimu, kdy slunce vysvitne jen na pár hodin denně. "Člověk si zvykne. Musí brát vitamin D, aby se udržel nad vodou. Taky máme různé lampy, které nám pomáhají přes den," vysvětlila.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám