Hlavní obsah
Článek

Příběh jednoho z největších českých filmových idolů Vladimíra Ráže není příliš známý. Kromě toho, že byl ženatý se svojí filmovou partnerkou Alenou Vránovou, která byla jeho láskou v Pyšné princezně, se o osudu krále Miroslava mnoho neví. Zmapovala ho až publicistka Blanka Kovaříková ve své knize Vladimír Ráž - Po stopách krále Miroslava. A objevila i jeho rodinu.

Vladimír Ráž byl třikrát ženatý. S první ženou, herečkou Sašou Myškovou, se mu narodil syn Martin. Rozvedli se poté, co se provalil jeho vztah s Alenou Vránovou, která se posléze stala Rážovou druhou ženou a porodila mu dceru Markétu. Saša Myšková odešla i se synem v roce 1969 do Norska, kde působí dodnes jako pedagožka. Martin Ráž, který z norského Osla přiletěl v pátek na křest knihy do Prahy, je počítačový expert a uznávaný trenér ženského basketbalového týmu, několikanásobného mistra Norska.

Třetí manželství uzavřel Ráž s Olgou Hnátkovou, vychovatelkou na základní škole, která se herectví věnovala jen jako komparsistka v Národním divadle. Byla o dvacet osm let mladší než Ráž a před svatbou byla už dvakrát vdaná. V roce 1980 se jim narodila Veronika. Herec se dožil ještě její maturity. Zemřel 4. července 2000, tři dny po svých sedmasedmdesátých narozeninách. Určitě by měl radost, že právě v den křtu knihy o něm Veroničin syn Valerián Ráž slavil čtvrté narozeniny.

Křtu se účastnila také Rážova studentská láska Libuše Havelková a jeho velký přítel Stanislav Fišer.

Reklama

Další články

Načítám