Hlavní obsah
Článek

Nestárnoucí veselohru Drahé tety a já natočil režisér Zdeněk Podskalský (†70) v roce 1974 podle vlastního scénáře. Příběh s kriminální zápletkou, ve kterém dvě sestry v seniorním věku – stará panna Fany a ovdovělá Andělka – sdílejí nejen společnou domácnost, ale také ztřeštěné a impulzivní nápady, si okamžitě získal srdce diváků a dodnes patří k oblíbeným titulům.

Podskalský v něm navázal především na klasickou divadelní hru Josepha Kesselringa Jezinky a bezinky, ale natočil ryze český snímek využívající ospalé atmosféry jihočeského maloměsta i kolekce zábavných postav a postaviček. Vyprávění dodala dynamiku kamera Miroslava Ondříčka (†80) i výborné herecké obsazení v čele s Natašou Gollovou †76 (Fany) a Evou Svobodovou †84 (Andělka). Jejich milovanou neteř Hermínku ztvárnila Iva Janžurová (81), snoubence Míšu pak Jiří Hrzán (†41). A jak už bývá u Podskalského filmů zvykem, i tento je vyšperkován písňovými čísly.

Měl zlato v hrdle

To, že si Hrzán rozumí herecky s Janžurovou, bylo dobře známo – sedlo jim to jak v seriálu Píseň pro Rudolfa III., tak ve filmu Pension pro svobodné pány (oba 1967). Až v komedii Drahé tety a já se ale zjistilo, že Hrzán umí i zpívat.

Z parafrází na různé písně v jeho podání stačí připomenout: „Sláva, nazdar výletu, usměju se na tetu, teta tam, teta tu, tetám hlavu popletu…“ či „Pro každou tetičku koupil jsem rakvičku… krásně je ozdobí věnečky žloutkový.“ Zpíval tak dobře, že se zúčastnil několika písničkových festivalů a v roce 1978 získal dokonce na Děčínské kotvě druhé místo za duet Na Lipně s Lenkou Kořínkovou (66).

Známe ji i jako paní Müllerovou

Představitelka Andělky Eva Svobodová vynikala na stříbrném plátně zejména v menších komických úlohách. Diváci si ji pamatují především jako paní Müllerovou z Dobrého vojáka Švejka (1956) nebo matku Františka Koudelky (Luděk Sobota, 79) z Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974). Hereččinou větší a dobře zapamatovatelnou rolí byla právě roztržitá tetička Andělka.

Větší příležitosti jí ale nabídlo divadlo, kde hrála v mládí milovnické úlohy, a později se vypracovala ve všestrannou herečku charakterních a vnitřně složitých rolí. Přesvědčivé výkony podávala Svobodová v komediálních i tragických úlohách. Svou divadelní kariéru zahájila v roce 1928 na scéně Akropolis, ovšem nejdéle působila v Městských divadlech pražských (1950-1982). Není jistě bez zajímavosti, že jejím synem je známý jazzový hudebník Jiří Stivín (80) a vnučkou herečka Zuzana Stivínová ml. (49).

Něco pro gurmety

Film Drahé tety a já se začal natáčet na jaře roku 1973. Vyloupená spořitelna se nachází na náměstí Svobody ve Vlachově Březí. Dále se filmovalo v obcích Kakovice, Jiřetice a Koječín a v Českých Budějovicích. V jihočeské metropoli se točila například scéna, kdy teta prochází kolem kašny. A byla tu i vinárna, ve které Míša pracoval (a zpíval). Mnozí určitě poznali vinárnu Slovanku v České ulici, které místní neřekli jinak než Split. Chodilo se do ní mj. i na vyhlášenou noční specialitu – slepici v polévce.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám