Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Klasickou prvorepublikovou detektivku Muž a stín napsal český průkopník tohoto žánru Emil Vachek (†75). Kniha vyšla poprvé v roce 1932 a hned v následujícím roce podle ní režisér Svatopluk Innemann (†49) natočil film s názvem Vražda v Ostrovní ulici. Filmový příběh se může pochlubit i zajímavým prvenstvím – jde o vůbec první snímek, natočený v nových barrandovských ateliérech. Točit se začalo 25. ledna 1933, tedy právě před 90 lety, a premiéra v kinech byla o pouhé měsíce dva později (24. března 1933).

Šlo o první československý film, ve kterém zazněly současně dialog a hudba. To umožnila míchačka zvuku, kterou až do té doby neměli čeští filmaři k dispozici. Dobová kritika tak psala „o zcela novém, neobvyklém zvukovém účinku.“

Pachatele našel jen Klubíčko

Při psaní svého románu vycházel Vachek z novinových zpráv o neobjasněné vraždě bohaté lichvářky, která svého času vzbudila velký zájem veřejnosti. V jeho příběhu se vraždilo v pražské Jeruzalémské ulici, ve filmu se děj přesunul do Ostrovní ulice. Vyšetřování se ujímá inspektor Klubíčko, noblesní muž se smyslem pro humor a ironii, první ryze český detektiv, ne nepodobný slavnému Herculovi Poirotovi.

Do role Klubíčka byl zpočátku zvažován Hugo Haas (†67). Nakonec ji ale získal Jindřich Plachta (†52), který měl původně hrát reportéra Maurina (toho pak ztvárnil Emanuel Trojan †33). Plachta byl rozeným komikem, který uměl bavit diváky, ale sám prý trpěl velkou trémou. Uměl zahrát ale i vážnější role. Filmové pátrání po vrahovi se opírá zejména o Plachtovo přesvědčivé herectví, jehož inspektor Klubíčko jako jediný nevěří, že vrahem by mohl být manžel oběti, soukromník Zachar (Theodor Pištěk †65). Nesrovnalosti ve výpovědích ho postupně navedou ke skutečnému pachateli. Usvědčit se mu ho podaří až s pomocí rekonstrukce zločinu.

To bylo ale pouze zbožné přání filmařů – a samozřejmě i kriminalistů, kteří pachatele nikdy nevypátrali. Vachkův román i jeho filmový přepis jsou sice rekonstrukcí skutečného případu, ale Klubíčkova dedukce je pouze hypotetická. Sám jeho představitel Jindřich Plachta si mohl také připsat jedno prvenství – ztvárnil zde vůbec prvního českého filmového detektiva. Režisér Innemann obsadil do několika svých filmů svou manželku Zdenu Kavkovou (†69). V tomto filmu se objevila v malé roli dělnice Boženky.

Vachek je otcem prvního českého detektiva

Vachkovou detektivní prvotinou, ve které na scénu uvedl komisaře Klubíčka, je román Tajemství obrazárny z roku 1928. Druhým v pořadí je právě Muž a stín, o rok později řešil Klubíčko svůj třetí případ v příběhu Zlá minuta. S velkým odstupem se pak objevil mj. v románech Okno (1958), Černá hvězda (1959), Dřevěná madonka (1962) nebo Devatenáct klavírů (1964).

Zajímavost na závěr: po Vachkově románu Muž a stín sáhl v roce 2007 i režisér Dušan Klein (†82) a natočil jeho novou adaptaci, které ponechal původní název. Do role Klubíčka obsadil Miroslava Donutila (71).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám