Hlavní obsah
Článek

V americkém Portlandu zemřel ve věku 44 let po boji s onemocněním ALS komik Michael Lehrer známý z improvizační komediální skupiny The Second City. Úmrtí potvrdila Lehrerova přítelkyně Colette Montague s upřesněním, že se rozhodl ukončit svůj život za pomoci lékaře.

Lehrer obdivuhodně pokračoval ve své kariéře i poté, co mu v roce 2017 diagnostikovali závažné neurodegenerativní onemocnění. Vystupoval i na invalidním vozíku v klubech v texaském Austinu a o svém boji s nemocí mluvil otevřeně jak ve svých skečích, tak v podcastu Kill Tony, uvedl server Deadline.

„Michael zemřel důstojně podle svých vlastních podmínek. Vůbec neměl sebevražedné sklony. Lékařská pomoc při umírání byla nejtěžším rozhodnutím, jaké kdy udělal,“ sdělila Lehrerova přítelkyně.

Zármutek nad jeho úmrtím projevila řada kolegů včetně Chrise Witaskeho či Tawny Newsome. Herec a komik Joe Rogan prohlásil: „Odvaha, kterou tento muž dokázal projevit, když bojoval s vysilující nemocí, byla šíleně působivá, a přestože ze sebe složitě dostával slova, na jevišti byl famózní. Byl skutečnou legendou a bude mi moc chybět.“ V podcastu Kill Tony dál prohlásil: „Věděli jsme, že to přijde, ale stále nemám slov. Opravdu žil proto, aby všechny rozesmál.“

Amyotrofická laterální skleróza, označovaná zkratkou ALS, je fatální onemocnění mozku a míchy způsobující degeneraci buněk centrální nervové soustavy. Postupně dochází k celkové svalové slabosti až atrofii. Na toto onemocnění v minulosti zemřeli například český politik Stanislav Gross, fotbalista Marián Čišovský nebo anglický vědec Stephen Hawking.

Reklama

Další články

Načítám