Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Do hereckého nebe odešla ruská herečka Inna Čurikovová, která se mezinárodně proslavila jako Marfuša ve filmové pohádce Mrazík. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ředitele moskevského divadla Lenkom Marka Varšavera. Herečce bylo 79 let.

„Inna Michailovna Čurikovová zemřela, stalo se to před půl hodinou v nemocnici,“ cituje agentura Varšavera.

Ruská divadelní a filmová herečka se narodila 5. října 1943 při evakuaci v baškirském městě Belebej. Po válce se její rodina vrátila do Moskvy. Právě za zmíněnou roli Marfuši z roku 1964 obdržela od tehdejšího českého velvyslance Jaroslava Bašty stříbrnou Masarykovu medaili.

Tuto výbornou herečku znala většina z nás bohužel jen jako Marfušu. Ve skutečnosti to však byla šarmantní a elegantní dáma, která bodovala jak na divadelních prknech, tak mj. ve filmech Ohněm se nepřebrodíš (1967) a Začátek (1970), jež jí přinesly světový věhlas.

Do role Marfuši přitom režisér Mrazíka Alexandr Rou původně počítal s jinou herečkou. Inna Čurikovová ho ale při castingu zaujala tím, jak „kreativně“ přistoupila k louskání ořechů. Roli Marfuši ale Čurikovová upřímně nesnášela a za vzhled a chování své postavy se styděla. Kvůli tomu také Mrazíka viděla jen jednou.

Herečka v jednom rozhovoru také zavzpomínala, že maskérům musela sedět vždycky asi dvě hodiny. Když výsledky jejich práce spatřila poprvé, prý se rozplakala, a dokonce uvažovala, že z natáčení odejde. Prozradila také, že po „koupací scéně“ z ní sundávali asi osm pijavic.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám