Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Jedním z prvních galakoncertů, které Praha v roce 2023 zažije, bude na konci ledna debut novozélandského tenoristy se samojskými kořeny Pene Patiho. Gala s příznačným názvem Nessun dorma odkazuje na slavnou árii prince Calàfa z Pucciniho nesmrtelného evergreenu – opery Turandot. Zpívá se v ní „tuto noc v Pekingu nikdo nespí,“ všichni se snaží zjistit, kdo je záhadný cizinec.

Jeden z největších operních hitů proslavil Luciano Pavarotti, který ji vždy zařazoval jako finální číslo svých vystoupení a s bílým kapesníčkem v ruce nastavil téměř nedostižnou laťku v její interpretaci. Na jeho odkaz nyní navazuje právě Pene Pati, jehož server Opera-online označil za “nejvýznamnější objev v oboru tenor za posledních deset let”. Jeho nedávná angažmá ho zavedla mj. do Pařížské národní opery, Vídeňské státní opery, Státní opery Berlín, či Festivalu v Aix-en Provence.

Samojská kultura je postavena na hudbě, konkrétně na zpěvu. Spíme, jíme a dýcháme zpěv, protože kulturně je zpěv tím, jak předáváte znalosti další generaci. Zpívá se o mýtech a legendách. Jistým způsobem žijí Samoané operním životem! Protože zpíváme příběhy. Myslím, že to je důvod, proč mám hluboké emocionální propojení se všemi rolemi, které zpívám a hraji, protože moje kulturní výchova mi to umožňuje.“ vyznává se Pene Pati ze svého původu.

Foto: Archiv Pene Pati
Pene Pati na rodném Novém Zelandu

Podpora mladých umělců

Během svého pražského debutu vystoupí se svou manželkou, egyptskou sopranistkou Aminou Edris. I když manželství dvou umělců (navíc z tak specifického oboru, jaký je operní zpěv) nebývají z nejšťastnějších, Pene a Amina tvoří krásný a stabilní pár již několik let.

Poznali se ještě během studií a byla to láska na první pohled. Příběh dvou studentů z nuzných poměrů, kteří se vzájemně podporují, aby se dostali na operní prkna, která znamenají svět, by jistě vydal na román.

Foto: Archiv Pene Pati
Pene Pati a jeho bratr Amitai na muralu v Aucklandu

A jelikož ze své pozice operních hvězd chtějí podporovat začínající zpěváky, bude část výtěžku ze vstupného prostřednictvím Spolku přátel hudebních talentů určena na podporu operního mládí, na organizaci pěveckých kurzů pro místní nejtalentovanější studenty zpěvu. Poslední lednový večer v Rudolfinu bude i díky orchestru PKF – Prague Philharmonia a pod taktovkou Lukasze Borowicze nezapomenutelným zážitkem.

Další články

Načítám