Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mladší sestra slavné Popelky Libuše Šafránkové (†68) měla také našlápnuto ke slibné herecké kariéře. Jenže Miroslava Šafránková (*11. 6. 1958) se nakonec vydala úplně jiným směrem. O dobré role by přitom určitě neměla nouzi. Byla také talentovaná a její půvabnou tvář zdobil stejně zasněný pohled, jaký si diváci zamilovali u slavnější Libuše.

Není také divu, že obě sestry Šafránkovy měly ke kumštu tak blízko. Celá jejich rodina byla umělecky založená: maminka učila na lidušce a tatínek, rovněž kantor, byl navíc i výborný muzikant.

Křehká a citlivá víla

Miroslava Šafránková se před kamerami objevila poprvé v roce 1973 ve filmu Přijela k nám pouť. Na rozdíl od Libuše, která studovala konzervatoř, šla ale po základce na textilní průmyslovku. A právě zde ji objevil režisér Karel Kachyňa (†79), který hledal nové tváře do svého filmu Robinsonka (1974).

Mladší sestra Šafránková se jevila jako ideální kandidátka do titulní role osiřelé dívky, která musí v domácnosti zastoupit svou zemřelou maminku. Zajímavé je, že rodiče Šafránkovi nechtěli, aby se herectví věnovaly obě dcery. Miroslava jim proto musela slíbit, že kvůli natáčení nezanedbá studium a všechno dožene.

Kachyňa ji pak obsadil i v roce 1976 do svého dalšího filmu, dobrodružné pohádky Malá mořská víla. Na place se setkala i se sestrou Libuší, jež hrála princeznu ze sousední říše, která nebohé víle nakonec přebere prince. Diváci se shodovali, že Miroslava působila ve filmu velmi uvěřitelně a křehce a role jí sedla jak ulitá.

Se Štěpánem jim to seklo

A pak přišla nejslavnější role Borůvky v populárním filmu Jak svět přichází o básníky (1982). S představitelem Štěpána Šafránka Pavlem Křížem (61) jim to tak seklo, že si mnozí diváci přáli, aby se dali dohromady i ve skutečnosti. To se ale nestalo. Šafránková se provdala do Německa, kde mimo jiné studovala na ekonomické fakultě v Mohuči. Jednu dobu žila také s manželem v Mexiku. Zajímavé je, že i v této exotické zemi dostala nabídku točit, a tak v její filmografii najdete také snímek El jinete de la divina providencia (1989).

Svět filmu ji nelákal

Po rozvodu se Šafránková vrátila zpět do Česka, kde v roce 1993 ztvárnila Arabelu v pokračování seriálu Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek. Původní představitelka Jana Nagyová (63) už obsazena nebyla – údajně kvůli finančním neshodám.

Po natáčení začaly Miroslavě Šafránkové chodit další filmové nabídky, které ale už odmítla, a to včetně snímku Konec básníků v Čechách (1993). V Česku se také podruhé provdala a dnes nosí příjmení Drozdová po svém muži Miroslavovi, se kterým měli mj. mediální agenturu.

Sesterské pouto přervala smrt

Zajímavé je, že ačkoli obě sestry Šafránkovy dostávaly v počátcích kariéry podobné role, nikdy si nekonkurovaly. Také se k sobě vždy chovaly hezky a měly se rády. Silný vztah k Libuši projevila Miroslava i tím, že si s manželem pořídila bydlení kousek od sestřina domu. Obě se vždy vzájemně podporovaly a chránily. Když představitelka Popelky před pár lety onemocněla rakovinou, Miroslava pro ni vyvařovala silné polévky, aby znovu nabrala sil.

A přestože se nerada objevuje na veřejnosti, v roce 2015 za Libuši převzala také medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. Libušina smrt byla pro Miroslavu nečekaná a velmi bolestná. Přestože všichni věděli, že je vážně nemocná, nikdo to nečekal a nebyl na to připraven. Po pohřbu jen krátce řekla, že sestra měla obrovskou vůli žít, ale v poslední době toho musela hodně prožít.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám